Zasmějte se s ajatolláhy. Zde jsou výsledky íránské veselé soutěže na téma holocaust

01.06.2016 20:11

Tento týden skončila kontroverzní íránská soutěž, jejíž účastníci měli za úkol karikovat holocaust stejným způsobem, jako některé evropské časopisy a noviny karikují proroka Mohameda. Soutěž a s ní spjatou výstavu údajně sám ajatolláh Chameneí popsal jako „výjimečnou“. Informuje CBS news.

Zasmějte se s ajatolláhy. Zde jsou výsledky íránské veselé soutěže na téma holocaust
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

V pondělí oficiálně skončila kontroverzní výstava uměleckých děl karikujících holocaust, která se konala v íránském hlavním městě Teheránu. Organizátorovi akce údajně poblahopřál sám nejvyšší šíitský náboženský vůdce Chameneí.

Ačkoliv se íránská vláda od akce oficiálně distancovala, podle amerického Holocaust Memorial Musea výstavu sponzorovaly Íránská revoluční garda a ministerstvo kultury. Představitelé ministerstva se účastnili i jejího závěrečného dne.

Tehdy také došlo na vyhlášení vítězů soutěže o nejlepší kreslený obrázek na téma holocaustu. Vítězem se stal francouzský kreslíř s pseudonymem Zeon, který ve Francii údajně čelí kritice za svoje podle kritiků antisemitská díla.  

Za kresbu staré pokladny, nazvanou „Šoa byznys“, která připomíná bránu do koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau, jejíž cifry ukazují číslo 6 000 000, které je odkazem na počet židovských obětí druhé světové války, si odnesl hlavní cenu v hodnotě 12 tisíc amerických dolarů.

Vítězná kresba, zdroj: CBS news

Hlavní cenu za karikaturu získal íránský kreslíř Arash Forughi, který za svou kresbu izraelského premiéra Netanjahua s krokodýlím boa, které má v tlamě palestinskou vlajku, dostal sedm tisíc dolarů.

Mnoho kreslířů se pokoušelo připodobnit současný Izrael k nacistickému Německu a premiér Netanjahu byl jedním z nejčastějších témat. Někdy v nacistické uniformě, jindy, jak hajluje, tu zase s ďábelskými rohy.

„Jeden z bodů, na který jsme chtěli, aby se kreslíři soustředili, bylo, proč západní země zatýkají jakékoliv učence, kteří pochybují o holocaustu, když v jiných oblastech svobodu slova vůbec neomezují,“ řekl organizátor akce Shojai Tabatabai.

Celý text zde.

„Druhým bodem bylo, proč by měli Palestinci platit za holocaust,“ řekl. „Moderní holocaust, kterého se dopouští sionistický režim, známý jako vláda vrahů dětí, nám dělá starosti.“ Několikrát však zdůraznil, že cílem akce rozhodně není holocaust jakkoliv popírat.

Hned den po konci výstavy byla oznámena další, nazvaná „Sionistický chalífát“. Tentokrát se organizátoři chtějí soustředit na „sionismus, terorismus a rasismus“ i ve spojení s Islámským státem a „genocidou ve jménu náboženství a ve prospěch sionistů“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…