Jsem jak Karel Gott, taky jsem to nečekal, jásal Babiš po jednohlasném zvolení. Faltýnek chválil sněm, jak dobře maká

28.02.2015 12:06

Celkem 189 delegátů a spolu s nimi 120 hostů a přibližně stovka novinářů se sešla v Praze na akci, kterou výstižně charakterizuje logo s heslem: "ANO, toto je III. sněm 2015". Hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše uspořádalo svůj volební sněm, na kterém doplní své vedení a dle slov samotného předsedy se pokusí též prodiskutovat ideové směřování hnutí, které podle některých vůbec nemá.

Jsem jak Karel Gott, taky jsem to nečekal, jásal Babiš po jednohlasném zvolení. Faltýnek chválil sněm, jak dobře maká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda hnutí ANO Andrej Babiš

"Odevzdáno bylo 187 volebních lístků. Jeden byl neplatný a 186 volebních lístků bylo pro Andreje Babiše, který se tímto stává předsedou hnutí ANO," zaznělo na sněmu hnutí ANO v půl třetí odpoledne. První den tak dospěl ke svému vrcholu.

"Díky moc, jak říká Karel Gott, to jsem fakt nečekal," glosoval své znovuzvolení Babiš, který se těší na další spolupráci s členy hnutí. Pak přiznal, že jediný neplatný hlas pochází od něj a vyjádřil naději, že hnutí bude ještě úspěšnější.

V předvolebním projevu se omluvil své rodině a lidem z Agrofertu. "Nejraději bych nekandidoval, ale cítím závazek vůči hnutí a vůči lidem, kteří mi věří," vysvětlil.

"Chtěl bych splatit dluh společnosti a pomoci lidem, kteří v životě neměli tolik štěstí jako já. Pokud mi dáte důvěru jako předsedovi, bude mým cílem jediné, zvítězit napříště tak, abych mohl měnit poměry v této zemi," zaznělo dále v projevu. Tuto zemi má prý rád a chtěl by jí pomáhat.

Anketa

Je Andrej Babiš nebezpečím pro českou demokracii?

62%
38%
hlasovalo: 14368 lidí

Naše základní hodnoty jsou jasné

Hned v úvodním projevu sněmu Babiš zmínil, že z politiky se stalo sprosté slovo. "Většina politiků se nezajímala o lidi. Tento marasmus vyvrcholil tím, že zemi řídili kmotři přes milenku premiéra,“ vysvětlil. Tak prý jako povstání nespokojených občanů vzniklo jeho hnutí. Po dvou letech sbírání zkušeností je prý nyní plnohodnotným politickým hráčem.

Někteří sice ANO často vyčítají, že nemá program, což ovšem Babiš odmítl a ve sjezdovém projevu jednoznačně vymezil hlavní ideje, na kterých ANO stojí: "Za prvé je to svoboda jedince a jeho právo nést odpovědnost za svůj osud. To jsou základní hodnoty,“ uvedl. Musíme mít podle něj odvahu hájit tyto naše civilizační hodnoty proti extremismu. "Za druhé je to solidarita,“ pokračoval. Bez vzdělání mladých se nepohneme dále, ale je třeba myslet i na seniory. "A za třetí je to snaha řešit řešení. Nesmíme se nechat ovládat ideologickými nálepkami,“ zakončil programovou vizi.

Celý projev Andreje Babiše jsme sledovali ZDE.

"Základní hodnoty zůstávají demokracie a svoboda. Naším hlavním cílem je fungující právní stát. Chceme vytvořit takový stát, který občany příliš nezatěžuje, ale pomáhá jim,“ skončil "programovou“ část svého projevu, načež ujistil: "Politika je pro nás službou veřejnosti.“

V projevu též zdůraznil roli ANO i sebe samého v kontextu EU. Jeho iniciativy v oblasti výběru daní jsou prý v Bruselu velmi oceňované, takže se jeho zásluhou ČR stala "evropským daňovým lídrem“.

Byznysová demokracie je dneska standard

Jeho hnutí prý v Bruselu berou velmi vážně. "Jsme členy hlavního evropského názorového proudu. Nejsme extremisty, ani eurofoby,“ řekl k tomu předseda ANO. Jeho slova následně potvrdil Guy Verhofstadt, šéf evropské liberální frakce ALDE, jejíž je ANO součástí.

"Politické vedení v minulosti manipulovalo ČR a vyřadilo ji z hlavního rozhodovacího proudu,“ navázal na Babišovu kritiku. S příchodem hnutí ANO však prý nastala zásadní změna. "Jste velmi aktivní na zasedáních Evropské rady. To je pozitivní vývoj. Vaše hnutí má nástroje k tomu, aby dokázalo vést ČR správným směrem a být aktivním hráčem na poli EU,“ ocenil.

Pak popřál Andreji Babišovi, aby získal co nejsilnější mandát, který je prý potřeba k tomu, aby provedl Českou republiku nelehkými dobami. Je prý důležité, aby Českou republiku vedlo právě ANO, protože ČSSD prý pouze slepě následuje svou evropskou frakci a nesnaží se být aktivní a přicházet s vlastními řešeními.

Sněm, který se sešel v Praze na Chodově, je podle České televize unikátní už tím, že na něj nebyl pozván žádný politik z jiné politické strany, dokonce ani od koaličních partnerů. Redaktor ČT ale poznamenal, že je to možná nakonec lepší, protože v úvodním projevu Andreje Babiše zazněla na adresu zejména ČSSD značná kritika.

"Je to velká strana, právě taková, proti kterým jsme chtěli bojovat. Je zatížena kontroverzní minulostí a je zvyklá na nadstandardní rozhazování veřejných prostředků, kterými si kupuje své voliče,“ popsal své koaliční partnery. Hnutí ANO prý do budoucna rozhodně nehodlá ČSSD v tomto rozhazování podporovat.

ČSSD podle něj při vyjednávání o vládě využila toho, že lidé z ANO nemají ještě takové zkušeností s politickým vyjednáváním, a získala v koalici větší prostor, než by si zasloužila. Do budoucna to prý ANO rozhodně nehodlá opakovat.

Podle Andreje Babiše bude jeho hnutí v příštích volebních obdobích mnohé napravovat i v rezortech, které dnes ovládají jeho koaliční partneři. Proto je prý nezbytné dosáhnout v příštích volbách co nejlepšího výsledku.

Babišův projev následně ocenil i Martin Stropnický, ministr obrany, který se hodlá rovněž ucházet o post místopředsedy. Ten dal za pravdu Babišovým slovům, že koaliční spolupráce v poslední době vyvolává rozpaky. Na jednání o vládě, která Babiš kritizoval, ministr jako jejich účastník zavzpomínal: "Byla to dlouhá jednání, proti nám seděli zkušení harcovníci...“

Podle něj se v politice až tak nehraje na to, kdo je levý a kdo pravý. Tyto kategorie si prý zavádějí hlavně novináři, aby pro ně byla politika přehlednější. "Spravovat stát jako řádný hospodář, to je to hlavní,“ řekl České televizi.

Hlavní intelektuální hvězdou sjezdu měl být profesor Václav Bělohradský, který vystoupil v bloku hostů. Filozof Bělohradský ve svém projevu zdůraznil, že ANO je typickým fenoménem současné doby. Je to podle něj představitel "byznysové demokracie“, což bychom ovšem v žádném případě neměli vnímat negativně. "Byznysová demokracie je dalším stádiem demokratického procesu,“ objasnil profesor Bělohradský. Varoval však, že by ANO nemělo tolik slibovat, že "bude líp“, protože to je podle něj příliš náročné.

Yes, we can

K delegátům též promluvila zástupkyně hnutí New Labels z USA. To je přitom považováno za ideový předobraz hnutí ANO, jakožto hnutí, které odmítá rozdělení na pravici a levici. "Středová strana se sociálním cítěním - tak nějak se cítí všichni delegáti,“ uvedl k tomu redaktor ČT.

Rovněž vystoupila Věra Jourová, eurokomisařka reprezentující hnutí ANO v Bruselu. "Moji zemi mi ze srdce nevymaže žádná funkce,“ ujistila Jourová a pokračovala výčtem význačných světových politiků, se kterými se setkala, počínající britskou královnou. A všichni prý vědí, kde je Česká republika.

Vyslovila se pro "silný leadership“, silnou pozici vedení strany, která ukáže, že ANO je silnou stranou.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová na úvod zavzpomínala na opojné období začátku devadesátých let. "Byl to tehdy obrovský entuziasmus. Já jsem tehdy na Slovensku zakládala jednu organizaci za druhou a myslela jsem si, že to tak bude pořád. Ale pak se něco změnilo."

Lidé podle ní pořád něco kritizují a neuvědomují si, že tím kritizují i sebe, protože jsou součástí této společnosti. To je podle ní základ společenské sounáležitosti, která zde chybí. "Sounáležitost v zemi se nesmí demonstrovat, jen když vyhrajeme hokej v Naganu,“ zdůraznila primátorka. "Příběh České republiky je příběh smutné společnosti, která ztratila dynamiku a zoufale hledá restart,“ přednášela delegátům dále.

Česká republika podle ní má být na co hrdá, jen v sobě tyto hodnoty musí objevit, protože "politika je to, co rozhoduje, a hodnoty jsou to, co spojuje“.

"Pro mě je ultimativní hodnotou svoboda,“ prozradila. Svoboda ale znamená i odpovědnost, jak promátorka zdůraznila. Druhou klíčovou hodnotou je pak solidarita. "Mým cílem je společnost taková, jež umí být solidární s těmi, kteří to potřebují,“ navázala na svého předsedu.

Musí být prý stále připomínány hodnoty demokracie, které velí, aby bylo hledáno nejlepší řešení pro veřejnost. "Když jsem poprvé slyšela ten název 'ANO', tak jsem si říkala, jestli to není to obamovské 'Yes, we can',“ vyznala se nakonec.

Sněm je prý prozatím mimořádný tím, že jsou dodržovány časové lhůty, zatímco jiné sjezdy nabírají mnohahodinové skluzy. "Tento sněm se oproti jiným stranám daří držet v jasných hranicích,“ ocenil přítomný redaktor ČT. Později se ukázalo, že sněm oproti plánu dokonce zrychlil. Volba vedení, původně avizovaná na sedmnáctou hodinu, by měla začít už ve čtrnáct hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…