Zastavení dodávek ropy dolehne nejvíce na Česko a Slovensko, zaznělo z Ruska

08.08.2014 16:11

Pokud se Ukrajina odhodlá zastavit dopravu ruské ropy přes své území, budou si muset Evropané za tuto strategickou surovinu kvůli přesměrování tras připlatit, nejvíce pak obyvatelé České republiky a Slovenska. V reakci na slova ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka to v pátek podle agentury Interfax oznámil ruský monopolní provozovatel ropovodů Transněfť.

Zastavení dodávek ropy dolehne nejvíce na Česko a Slovensko, zaznělo z Ruska
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Česká republika potřebuje kvůli struktuře rafinerií ruskou ropu. Případné zastavení jejích dodávek přes Ukrajinu by proto podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) přineslo složitější situaci než možné zastavení tranzitu plynu z Ruska do Evropy. S tím by si Česko poradilo. Na tiskové konferenci po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a dalšími ministry Mládek také odhadl dopad oboustranných sankcí na 2,5 miliardy korun v tržbách českých firem.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v pátek při oznámení sankcí vůči Rusku nevyloučil, že by se připravovaná opatření mohla dotknout i přepravy ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy. Ruský monopolní provozovatel ropovodů Transněfť pak uvedl, že pokud Ukrajina zastaví i dopravu ropy přes své území, budou si muset Evropané za tuto strategickou surovinu kvůli přesměrování tras připlatit, nejvíce pak obyvatelé ČR a Slovenska.

ČR je schopná importovat plyn skrze jiné kanály

Mládek uvedl, že v případě plynu je Česko schopno surovinu importovat jinými kanály. Hůře by na tom podle něj byly země na jih od Slovenska. V případě ropy by to byl větší problém, ale i tam by se dala tankery dovážet přes italský přístav Terst.

„Díky tomu, že existují plynovody Nordstream, Opal a Gazela, je Česká republika v zásadě schopna importovat ruský plyn jinými kanály, než je tranzit přes Ukrajinu,” uvedl Mládek. Podle něho je Česko schopné zásobovat plynem i sousední Slovensko.

Ruskou ropu můžeme dovážet pomocí tankerů z přístavů v Černém moři

„V případě ropy je situace složitější,” uvedl s tím, že ruskou ropu by bylo možné dovážet tankery z ruského černomořského přístavu Novorossijsk do italského Terstu a poté ropovodem do České republiky. „Ale samozřejmě mnohem lepší by bylo, kdyby fungoval ropovod Družba,” poznamenal.

Dopad sankcí Evropské unie vůči Rusku ministr odhadl na 2,2 miliardy korun ve snížených tržbách českých podniků a 700 ohrožených pracovních místech. Odvetné sankce Ruska pak podle něj ohrozí tržby ve výši 300 milionů korun a 130 pracovních míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…