Zastavili jste sKarty, tak teď zaplaťte tu pokutu, vyzval v ČT Drábek. Dolejše to rozesmálo

14.11.2013 22:58

Česká spořitelna jedná s Ministerstvem práce a sociálních věcí o kompenzacích za zrušení projektu sKaret, celkem žádá po státu 204 milionů korun. Jeho tvůrce, bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) v pořadu Události, komentáře na ČT24 prohlásil, že by se poslanci a senátoři, kteří projekt zastavili, měli na kompenzaci sami podílet. Těmito slovy rozesmál dalšího hosta pořadu, místopředsedu KSČM Jiřího Dolejše.

Zastavili jste sKarty, tak teď zaplaťte tu pokutu, vyzval v ČT Drábek. Dolejše to rozesmálo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jaromír Drábek

„Je to nepříjemný důsledek toho, že projekt byl špatný a že ho minulá vláda nezvládla,“ okomentoval Dolejš požadavek České spořitelny. Pokud prý smlouva umožňuje, aby „pomník po Drábkovi“ někdo vykompenzoval, tak prý není zbytí, je však prý povinností ministra práce a sociálních věcí, aby se snažil ztráty minimalizovat.

Drábek uvedl, že stát by se měl k situaci postavit čelem a vyjednávat, jak ji co nejlépe vyřešit. Zároveň podotkl, že smlouva stanovuje smluvní pokuty a závazky pro chvíli, kdy jedna ze smluvních stran smlouvu poruší. A to prý rozhodně nebyl žádný z ministrů, který přišel do čela ministerstva po něm.

„Politickou odpovědnost za nastartování projektu mám já a já se k tomu hlásím, měl ušetřit tři miliardy za dvanáct let a byl ojedinělý, výjimečný a zcela transparentní,“ zdůraznil a Dolejšovu kritiku, že se jednalo o předražený projekt, šmahem odmítl: „To jsou klišé, která vůbec nemají oporu v realitě. Každý má možnost se podívat na web ministerstva a sám se o tom přesvědčit,“ dodal.

Podle Dolejše však celý projekt už od svého počátku obsahoval spoustu chyb, za něž nesou vinu nejen pracovníci ministerstva, ale celá vláda Petra Nečase.

„Bylo by férové, kdyby ti poslanci a senátoři, kteří rozhodli o zrušení sKaret, by se měli podílet na kompenzaci,“ prohlásil Drábek. Tím však rozesmál Dolejše, který tento návrh považuje za absurdní: „To je úžasné, jak se snažíte se schovat za rozhodnutí, které celou tu ostudu konečně ukončilo,“ řekl a zopakoval, že projekt byl předražený. Drábek posléze celou debatu uzavřel s tím, že diskuze sklouzla do emocionální roviny, v níž nemůže být o argumentech ani řeč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…