Zastavíme Kalouska, plánuje ANO. Babišovy noviny k tomu popsaly, co se odehrávalo ve Sněmovně v pátek

19.12.2015 7:02

Elektronická evidence tržeb víří emoce ve Sněmovně. Opoziční obstrukce ‚topky‘ Miroslava Kalouska však chtějí poměrně rázně umlčet Babišovi poslanci z ANO. Píše to dnešní MF Dnes.

Zastavíme Kalouska, plánuje ANO. Babišovy noviny k tomu popsaly, co se odehrávalo ve Sněmovně v pátek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš

A není to nic složitého. Podle koaličních poslanců stačí, aby se odhlasoval zákonný termín, kdy se bude zkrátka o zákonu hlasovat. „Bylo by to sice na hraně, existuje však judikát Ústavního soudu z roku 2011, který říká, že opozice má právo obstruovat, ale menšina nemůže dlouhodobě většině bránit vladnout,“ píše MF Dnes podle zdroje z koaličního tábora. 

V současné době chtějí koaliční poslanci ještě ponechat opozici, aby v rámci jednacích dnů vyjádřila své názory – a to právě proto, aby to pak nemohla napadnout, že neměla dostatečný prostor vyjádřit svůj názor. V únoru však chce mít koalice jasno. 

Jak uvádí MF Dnes, jeden z lidoveckých poslanců se však podivuje tomu, že raději opozice nenechá zákon projít, neboť je jasné, že bude mít nedostatky, na kterých si pak v době funkčnosti zákona budou moci opozičníci smlsnout. 

O elektronické evidenci tržeb se jednalo už včera, kdy zdržoval místopředsdea Sněmovny Petr Gazdík (STAN) a četl i dopisy od lidí. Mezitím si však poslanci rozdávali předvánoční dárky.

Zatímco před televizními kamerami opozice vedla s koalicí nesmiřitelný boj, mimo jednací sál zkoušeli někteří najít kompromis. „ŘíkámeKalouskovi, že tím nahrává hlavně Babišovi, který bude o to víc křičet, že parlament je žvanírna a o kolik dneska zase poslanci připravili daňové poplatníky,“ přiznává jeden člen vedení KDU-ČSL. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…