Zastavit Zemana. Hlavní úkol partajníků pro volbu prezidenta

18.10.2016 8:31

Některé politické strany již nyní přemýšlejí, jak nedopustit, aby Miloš Zeman vládl na Hradě dalších pět let. Jak píše server Seznam.cz, tento cíl pro prezidentské volby v roce 2018 si už teď dali Starostové a nezávislí, ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Zastavit Zemana. Hlavní úkol partajníků pro volbu prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

„Netrvám na tom, aby TOP 09 stavěla svého kandidáta. V zájmu toho, aby prezident České republiky nedělal v zahraničí ostudu a byl ochoten držet prozápadní kontinuitu naší země, jsme ochotni podpořit i jiného než našeho kandidáta,“ cituje server předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska.

Své názory na příští prezidentskou volbu formulovali političtí lídři při nedávné předvolební debatě Seznamu. Podobný postup jako Kalousek v ní navrhli i předseda ODS Petr Fiala a šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Všichni tři se shodli na nutnosti porazit Miloše Zemana. Stejně tak i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, i když ten by volil jinou taktiku než domlouvání společného kandidáta.

Celý text je ZDE

„Zatím jsme toho názoru, že my nikoho stavět nebudeme. Došlo by k tříštění sil, což není ku prospěchu věci,“ řekl Bělobrádek. Zároveň se mu ale nezamlouvá Kalouskův návrh na domluvě stran na jednom kandidátovi. „Společný kandidát by měl tu nevýhodu, že kvůli Kalouskovi by měl minus dvacet procent, kvůli lidovcům minus dalších dvacet procent, kvůli levici také minus dvacet,“ vypočítával šéf lidovců. Podle serveru se tak lidovci budou spíš chtít přiklonit k některému z nezávislých kandidátů, který bude nejblíž jejich konzervativním hodnotám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…