Zastavme násilí na Ukrajině a v Sýrii, nabádal papež František

20.04.2014 13:11

Oslavy velikonočních svátků ve Vatikánu vrcholí. Papež František dnes pronesl z balkónu svatopetrské baziliky tradiční poselství a požehnání Urbi et orbi (Městu a světu). Hovořil v něm mimo jiné o ukrajinské krizi a občanské válce v Sýrii, přičemž vyzval k jejich ukončení. V závěru své řeči popřál všem lidem dobrou chuť ke svátečnímu obědu.

Zastavme násilí na Ukrajině a v Sýrii, nabádal papež František
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

Tradiční velikonoční mše se zúčastnilo asi 150 tisíc poutníků z celého světa. Po poledni papež František pronesl každoroční velikonoční poselství. Vyzval v něm celý svět, aby se snažil o mírové řešení konfliktů - zmínil například Sýrii, Irák, Středoafrickou republiku, Nigérii či Ukrajinu. Vzpomněl ale i na lidi bojující s nejrůznějšími epidemiemi, například na nakažené virem ebola v africké Guineji.

Požehnání Městu a světu František pronesl latinsky a následné poselství italsky, stejně jako loni, kdy oslavy Velikonoc vedl krátce po svém zvolení do čela katolické církve. Františkovi předchůdci, včetně předchozího papeže Benedikta XVI., zdravili věřící v desítkách jazyků, a to včetně češtiny nebo slovenštiny.

Papež se zítra setká s věřícími

Zítra na Svatopetrském náměstí proběhne tradiční setkání papeže s věřícími, poté propuknou přípravy na kanonizaci dvou papežů, Jana Pavla II. a Jana XXIII, která proběhne 27. dubna. Při této příležitosti by mohl do Říma dorazit až milion věřících.

Neděle zmrtvýchvstání je největší slavností křesťanského církevního roku, připomíná totiž vzkříšení ukřižovaného Ježíše Krista. Předcházela jí velikonoční noc, která zvěstuje smrt a vzkříšení v jediném celku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…