Zastavte nepřátelské akce, vyzval Rusko Brusel. A Zaorálek k tomu promluvil o nezbytnosti sankcí

15.08.2014 20:16

Ministři zahraničí EU dnes na závěr svého mimořádného zasedání v Bruselu vyzvali Rusko, aby okamžitě zastavilo veškeré nepřátelské akce na hranicích s Ukrajinou a aby stáhlo své síly z této hranice. Jakoukoli jednostrannou ruskou vojenskou akci na Ukrajině by považovali za „bezostyšné porušení mezinárodního práva“, usnesli se podle agentury Reuters šéfové diplomacií.

Zastavte nepřátelské akce, vyzval Rusko Brusel. A Zaorálek k tomu promluvil o nezbytnosti sankcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

Ministři zahraničí EU naléhali na Moskvu, aby „okamžitě zastavila všechny podoby nepřátelských akcí“ na rusko-ukrajinské hranici, vyplývá ze závěrečného prohlášení ministrů, mezi nimiž byl i šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

EU je podle závěrečného prohlášení nadále připravena zvažovat další sankce proti Rusku „ve světle vývoje situace“, upozornili ministři.

Rusko pokračuje v chování, kvůli kterému na něj byly uvaleny sankce

„Shodli jsme se, že Rusko, bohužel, pokračuje v tom chování, za které bylo kritizováno a za které jsme uvalili speciální opatření. Tím pádem jsme potvrdili, že v této situaci není možnost jednat o změně a že ta opatření pokračují,“ řekl Zaorálek. Dodal, že EU je připravena okamžitě svolat jakékoli jednání, pokud bude šance odblokovat situaci.

Ukrajinské úřady údajný vpád ruských bojových vozidel potvrdily

Kyjev dnes potvrdil informace zahraničních médií, že na ukrajinské území v noci pronikla kolona ruských bojových vozidel, což Moskva popírá. Znepokojení nad údajným vpádem vyjádřila i Severoatlantická aliance. Kancelář ukrajinského prezidenta Petra Porošenka prohlásila, že většinu ruské kolony ukrajinské dělostřelectvo zničilo.

EU je „stále silněji znepokojena zhoršováním krize na východní Ukrajině a jejím humanitárním dopadem na civilní obyvatelstvo“, uvedli dnes unijní ministři zahraničí.

„Jakékoli jednostranné akce ze strany Ruské federace na Ukrajině pod jakoukoli záminkou, včetně humanitární, bude Evropská unie považovat za bezostyšné porušení mezinárodního práva,“ stojí rovněž v závěrečném prohlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…