Zastřelení Sobotky kalašnikovem: Vyjadřují se Jakub Janda a Jiří Ovčáček. Co chtít více...

26.01.2016 15:41

Poslední výroky prezidenta Miloše Zemana ohledně premiéra Bohuslava Sobotky vyvolaly silné kontroverze. Na ohlasy mezi novináři, které výroky hlavy státu vyvolaly, reagoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Během dnešního dne hned několikrát na ně reagoval také Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty.

Zastřelení Sobotky kalašnikovem: Vyjadřují se Jakub Janda a Jiří Ovčáček. Co chtít více...
Foto: Hana Brožková (KPR)
Popisek: Při návštěvě Jihomoravského kraje prezident Zeman také vypálil z historického děla

Prezident na diskusi s občany v jihomoravském Tišnově uvedl, že jsou dva způsoby, jak se zbavit premiéra Bohuslava Sobotky.

,,Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje - je k tomu jediná demokratická cesta – a to jsou svobodné volby." Přičemž vzápětí dodal: "A pak existuje nedemokratická cesta – a ta se jmenuje kalašnikov."

Sobotka: Zeman děsí mé děti a přátele

Sobotka na to reagoval těmito slovy: „Jsme s vysokou pravděpodobností jediná země v civilizovaném světě, kde prezident veřejně vyzývá k zabití předsedy vlády. Já se s tím vyrovnám, ale vadí mi, že tím Zeman děsí moje děti, celou rodinu a přátele,“ sdělil premiér serveru Novinky.cz.

Vzápětí na tato Sobotkova slova reagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček: „Poradci pana premiéra dospěli ke stanovisku, že pan prezident chce zabít pana premiéra demokratickými svobodnými volbami,“ uvedl mluvčí ironicky.

Svěřil se také s tím, že jeden z novinářů se jej optal, zda se pan prezident omluví panu premiérovi za svůj výrok. Ovčáček ale upozornil, že dopady takového kroku by byly absurdní. Kdyby se omluvil prezident za výrok, že demokratická možnost, jak se zbavit premiéra, je jen jedna, a tou jsou svobodné volby, pak by to znamenalo odmítání demokratických svobodných voleb, což je absolutně nepřípustné.

Kdyby se prezident omluvil, znamenalo by to, že použití kalašnikova by byla demokratická možnost

Kdyby se prezident omluvil za slova, že nedemokratickou možností, jak se zbavit Sobotky, je kalašnikov, pak by to podle Ovčáčka znamenalo, že jde o možnost demokratickou, což je absolutně nepřípustné.

Ovčáček také uvedl, že je „velmi užitečné nyní sledovat, jak někteří pohoršení ‚nezávislí‘ žurnalisté vyrazili do boje za svého premiéra“.

Prezidentův mluvčí dodal, že Miloš Zeman již řadu let na dotazy občanů nespokojených s politickou situací nebo s konkrétním politikem apeluje, aby lidé chodili k volbam. „Jako bytostný demokrat proto pan prezident včera hovořil o tom, že demokratická možnost je jen jedna – svobodné volby. A to platí pro všechny politiky. Pohoršené a hysterické reakce některých z nich jsou z tohoto hlediska mimořádně pokrytecké,“ dodal Jiří Ovčáček.

Zmíněnému Zemanovu výroku se na sociální síti dnes dokonce několikrát vyjádřil také Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty. Nejprve podotkl k Zemanovým slovům o tom, že zbavit se Sobotky nedemokraticky lze za pomoci kalašnikova, „proč to neříct, aby člověk působil drsně“. A následně dodal: „Doufám, že Miloše Zemana najdeme ve čtvrtletní zprávě o stavu extremistické scény. Definice splňuje a jeho kamarádi tam už jsou, tak mu tam nebude smutno,“ prohlásil s narážkou na to, že loňského 17. listopadu stál Zeman na jedné tribuně spolu s lídrem Bloku proti islámu Martinem Konvičkou.

Víte, jak se zbavit Zemana?

O něco později pak prezidentův výrok otočil a použil proti němu, když jej parafrázoval: „Víte, jak se zbavit Miloše Zemana? Demokratickou cestou jsou volby, nedemokratickou je ho zastřelit.“

Ještě o něco později se pokusil zaspekulovat, jak nyní asi přemýšlí premiérova ochranka:

„Byly zaznamenány verbální návrhy na vraždu předsedy vlády.“

„Znásobte premiérovu ochranu a požádejte BIS o více informací o zdroji.“

„Víme, kdo to artikuloval?“

„Prezident republiky.“

A nakonec Janda okomentoval Sobotkovu reakci na zmíněný Zemanův výrok. Premiér výroky prezidenta pokládá za hloupé a zbytečné s tím, že na ně nebude reagovat. A dodal: „Byť s premiérem často nesouhlasím, vážím si ho jako demokrata.“

Celý text Jiřího Ovčáčka na jeho facebookovém profilu:

Poradci pana premiéra dospěli ke stanovisku, že pan prezident chce zabít pana premiéra demokratickými svobodnými volbami.

Jeden z novinářů se mne optal, zda se pan prezident omluví panu premiérovi za svůj výrok.

Dopady takového kroku by byly vskutku absurdní:

1) Demokratická možnost je jen jedna, tou jsou svobodné volby.

-To by ovšem znamenalo odmítání demokratických svobodných voleb, což je absolutně nepřípustné.

2) Nedemokratickou možností je kalašnikov.

- To by ovšem znamenalo, že jde o možnost demokratickou, což je absolutně nepřípustné.

Velmi užitečné je nyní sledovat, jak někteří pohoršení "nezávislí" žurnalisté vyrazili do boje za svého premiéra.

Pan prezident již drahná léta na dotazy občanů nespokojených s politickou situací nebo s konkrétním politikem apeluje, aby lidé chodili k volbám. Jako bytostný demokrat proto pan prezident včera hovořil o tom, že demokratická možnost je jen jedna – svobodné volby. A to platí pro všechny politiky. Pohoršené a hysterické reakce některých z nich jsou z tohoto hlediska mimořádně pokrytecké.

Celé znění dnešních příspěvků Jakuba Jandy na jeho facebookovém profilu k výroku Miloše Zemana:

Prezident řekl, že možností, jak se zbavit premiéra, je kalašnikov. Prý nedemokratickou.

Ale proč to neříct, aby člověk působil drsně. Doufám, že Miloše Zemana najdeme ve čtvrtletní zprávě o stavu extremistické scény. Definice splňuje a jeho kamarádi tam už jsou, tak mu tam nebude smutno.

„Víte, jak se zbavit Miloše Zemana?

Demokratickou cestou jsou volby, nedemokratickou je ho zastřelit.“

Úplně vidím to hodnocení Ochranné služby, která chrání premiéra.

„Byly zaznamenány verbální návrhy na vraždu předsedy vlády.“

„Znásobte premiérovu ochranu a požádejte BIS o více informací o zdroji.“

„Víme, kdo to artikuloval?“

„Prezident republiky.“

Premiér Sobotka:

„Jsme s vysokou pravděpodobností jediná země v civilizovaném světě, kde prezident veřejně vyzývá k zabití předsedy vlády. Já se s tím vyrovnám, ale vadí mi, že tím Zeman děsí moje děti, celou rodinu a přátele. Tyto výroky prezidenta pokládám za hloupé, zbytečné a nebudu na ně v této zcela nepatřičné rovině reagovat.“

Byť s premiérem často nesouhlasím, vážím si ho jako demokrata.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…