Zastřelený Roman Houska prý dostal výhrůžky smrtí

22.10.2014 10:57

Podnikatel a vlivný člen ČSSD Roman Houska byl před svou smrtí terčem výhrůžek a zastrašování. Jeho partnerka, náměstkyně hejtmana Jana Vaňhová před soudem řekla, že mu asi tři měsíce před vraždou přišla SMS zpráva s výhrůžkou smrtí. Někteří lidé prý chtěli Housku dostat pryč z politiky. Z vraždy se zpovídá bývalý voják Martin Krnáč. Balistická expertiza stoprocentně nepotvrdila, že Houska byl zastřelen Krnáčovou zbraní.

Zastřelený Roman Houska prý dostal výhrůžky smrtí
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Jana Vaňhová (ČSSD)

„Přišla mu SMS zpráva, kterou mi nechtěl ukázat. Bylo v ní, že mu někdo ustřelí hlavu. Říkala jsem mu, aby šel na policii, ale nechtěl," řekla před soudem Vaňhová s tím, že zpráva přišla loni v létě v době, kdy se sestavovaly kandidátky pro volby do Poslanecké sněmovny. Houska měl podle ní spory i v rámci domovské ČSSD. „Při jednání o sestavování kandidátky nám pan Prokeš z Teplic (člen teplické ČSSD) řekl, že pan Benda (Petr Benda, bývalý krajský šéf ČSSD) má za úkol dostat pana Housku z politiky," doplnila Vaňhová s tím, že výhrůžky chodily i jí.

Z domu se podle Vaňhové zřejmě nic neztratilo

Podle Vaňhové se v okolí několik týdnů před vraždou opakovaně objevil v okolí domu neznámý muž. „Poprvé jsem ho viděla, když jsem přijížděla do ulice. Na hlavě měl kapuci a když jsem k němu přijela blíž, otočil hlavu, tím na sebe upoutal mou pozornost," doplnila Vaňhová. Stejný muž se podle ní objevil později u jejich domu. „Když mě zahlédl, otočil se a odešel," dodala Vaňhová. Pohyb neznámých mužů v okolí potvrdily už dříve před soudem sousedky Housky a Vaňhové.

Z domu se podle Vaňhové zřejmě nic neztratilo. Kromě vykopnutých dveří své pracovny, shozené velké květiny a bláta na schodech si ničeho zvláštního nevšimla. Postrádá ale klíče od domu a dálkový ovladač od garáže, které měl u sebe její zavražděný partner. Krnáč v přípravném řízení vypověděl, že klíče zahodil.

Podle žalobce se bývalý voják na vraždu připravoval

Balistická expertiza stoprocentně nepotvrdila, že samonabíjecí pistole Glock, kterou Krnáč odevzdal policii, byla skutečně vražednou zbraní. Na místě činu nezůstaly nábojnice a znalci tak mohli zkoumat jen střely. Ty podle Milana Fencla mohly pocházet i z pistole výrobce Heckler&Koch. „Nebylo prokázáno, že by střely z místa činu pocházely z této pistole. Nebyly ale ani zjištěny skutečnosti, které by to vylučovaly," vysvětlil Fencl. Z dřívějších posudků je patrné, že se na místě činu nenašly ani Krnáčovy pachové a daktyloskopické stopy.

Podle obžaloby zastřelil Krnáč Housku loni 18. listopadu před domem v Chomutově, kde politik žil s Vaňhovou. Podle žalobce se na vraždu připravoval. O Houskovi a Vaňhové údajně měsíce zjišťoval informace. Krátce před činem si koupil elektrický paralyzér, kterým prý oběť omráčil. Housku pak čtyřikrát střelil. Podle policie poté prohledal dům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…