Zástupce ombudsmanky Křeček podle své šéfky poškozuje úřad, píše deník

27.09.2014 8:20

Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček poškozuje podle své šéfky Anny Šabatové úřad veřejného ochránce práv. Uvedla to v dnešním vydání Mladé fronty Dnes. Křeček podle Šabatové rád zveřejňuje své názory lišící se od oficiálních vyjádření ombudsmanky. „V téhle instituci není namístě vyjadřovat se ke všemu. Já to nedělám, pokud věc není v mé působnosti a není výsledkem konkrétního šetření," uvedla Šabatová.

Zástupce ombudsmanky Křeček podle své šéfky poškozuje úřad, píše deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

Naposledy se Křeček se Šabatovou názorově střetl v otázce nošení muslimského šátku ve školách. Ombudsmanka označila zákaz nošení šátku na zdravotnické škole v Praze za nepřímou diskriminaci, ale podle Křečka má škola právo určit, jak mají žáci při výuce vypadat. Šabatová deníku potvrdila, že neshody s Křečkem jsou časté. „On své odlišné názory navíc rád zveřejňuje. Jednání doktora Křečka pokládám za nekolegiální a myslím, že tím naši instituci poškozuje," řekla.

Několikrát údajně svému zástupci zmíněné jednání marně vytýkala. Podařilo se jí však docílit jen kompromisu, že Křeček své názory většinou sděluje jako soukromá osoba, uvedla v MfD.

Média už počátkem roku spekulovala o názorovém nesouladu mezi Křečkem a Šabatovou. Zástupce ombudsmanky tehdy veřejně řekl k protestům na Ukrajině, že média situaci zkreslují a demonstranti v Kyjevě brojí proti demokraticky zvolené vládě. Šabatová jej požádala, aby se zdržel vyjádření, která by mohla snižovat vážnost instituce. Sama zdůraznila, že nebude komentovat domácí ani zahraniční politiku. Křeček se po odchodu předchůdce Šabatové Pavla Varvařovského sám ucházel o post ombudsmana, ale při volbě ve Sněmovně získala Šabatová výrazně větší počet hlasů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…