Zástupce ombudsmanky: Výzva vědců připomíná knížecí radu

21.08.2015 11:26

Nad výzvou skupiny českých vědců, kteří apelují na veřejnost, aby neměla strach z uprchlíků, se v dnešních Lidových novinách zamýšlí zástupce ombudsmanky, bývalý sociálnědemokratický poslanec Stanislav Křeček.

Zástupce ombudsmanky: Výzva vědců připomíná knížecí radu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

Poukazuje na to, že vědci vyzývají média, aby nešířila „vykonstruované senzace a paniku“. „To by jistě média dělat neměla, ale já slyším spíše výzvy k tomu, aby média už přestala zveřejňovat ne vykonstruovaná, ale skutečná, děsivá fakta s tím, že násilí a krve je již přemíra. Opravdu si média musí vykonstruovávat a vymýšlet?“ ptá se Křeček.

Veřejnost je vědci vyzývána, aby nevěřila každé senzaci s tím, že „čím více je zpráva šokující či děsivá, tím dále bývá často od pravdy“. Také s touto pasáží výzvy vědců Křeček nesouhlasí. „Opravdu lze tento národ přesvědčovat o tom, že šokující a děsivé zprávy, kterých jsme za svůj život již vyslechli více, než bychom si přáli, jsou ‚dále od pravdy‘? To opravdu někdo myslí vážně?“ podivuje se nad výzvou vědců Křeček.

Pozastavuje se i nad tím, že veřejnost je žádána o to, aby své názory konfrontovala „s fakty, s vlastním svědomím a obyčejným selským rozumem“. V této souvislosti si zástupce ombudsmanky pokládá otázku, jak si má veřejnost srovnat se selským rozumem, pokud slyší o záměru integrovat u nás tisíce jazykově i kulturně zcela vzdálených uprchlíků, když se každoročně setkává s domácími i zahraničními výtkami, že integrace romské, tisíc let zde s námi žijící menšiny se nám pořád nějak nedaří. „Dosud to nešlo, nyní to již půjde? Výzva vědců, aby azylanti byli ‚přijímáni a integrováni na základě individuálního a spravedlivého výběrového procesu‘, příliš připomíná ‚knížecí radu‘,“ domnívá se Křeček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…