Zástupce ombudsmanky jasně řekl, jak u nás naložit s muslimy

13.01.2015 4:45

Stanislav Křeček, zástupce ombudsmanky Anny Šabatové, se na sociální síti pustil do obsáhlé diskuze nad tím, co hledat za událostmi, které se odehrály ve Francii. Poukázal na to, co ho vyvádí z míry, i na to, co by se mělo dít. A jelikož se vyrojila hned řádka spikleneckých teorií, vyjádřil se i k nim. Tím si vysloužil hned několik desítek názorů. Jak se dalo čekat, nejvíce z nich se točilo právě kolem možných konspirací.

Zástupce ombudsmanky jasně řekl, jak u nás naložit s muslimy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

"Mě mrzí, pokud mě někdo spojuje s něčím, co jsem neřekl a ani si třeba nemyslím. Spiklenecké teorie, které se mnohdy zdají, že mají i patřičný reálný základ, se objevují vždy, když se nějaká významnější událost stane. Objevovaly se už například i v době atentátu na Reinharda Heidrycha, stačí si jen prolistovat literaturu. Dalo se tedy čekat, že se objeví i potom, kdy došlo k teroristickým činům v Paříži a ve Francii. Mrzí mne však, že média někdy slučují či dávají dohromady věci, které jsou neslučitelné a také nepravdivé. To byl důvod, proč jsem na sociální síť odkaz na článek se svým komentářem dal,“ předeslal ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz Stanislav Křeček.

S kým také hovořily ParlamentníListy.cz o tragédii v Paříži a o problematice soužití muslimů a většinové populace:

ředitel Česko-arabského centra Šádí Shanaáhministr kultury Daniel Herman, armádní generál v z. Jiří Šedivý, profesor Stanislav Štech, důstojník Řádu akademických palem, novinářská legenda Jan Petránek, mnohonásobný šéfredaktor Pavel Šafr, poslankyně ODS Jana Černochová, emeritní biskupka Jana Šilerová, věřící z Valašska, senátor a někdejší kněz František Bublan

Podle něj je důležité v celé smutné události jedno: To, že snad všichni, to, co se stalo, tvrdě odsuzují, stejně jako terorismus obecně. "Ale musíme si uvědomit, že to, čeho jsme byli svědky, je jen pouhá špička ledovce. Měli bychom přemýšlet o tom, co vše nám vadí a dát to patřičně najevo. Ne o tom polemizovat, ale jasně to sdělit. Je pravdou, že ne všichni, kdo přicházejí do Evropy z muslimských zemí, jsou radikální islamisté. Ale není pro nás problém také to, že hlásají, že je třeba bít děti a ženy, kamenovat nevěrnice? Není pro naši kulturu i toto zavrženíhodné? Přitom stále hovoříme jen o terorismu – u kterého nikdo nepochybuje,“ poukázal Křeček.

Nebudeme rušit Vánoce, ani vepřové - za tím si musíme stát a dát to jasně najevo

Jak zdůraznil, je nejvyšší čas, aby Evropané a i Češi dali s určitostí najevo, že nebudeme uhýbat jejich názorům. "I když v České republice skutečně ty problémy tak rozšířené jako ve Francii či Velké Británii nejsou, musíme jasně sdělit, těm, co k nám přicházejí z jiných kultur, že nebudeme rušit Vánoce, poněvadž je to naše tradice, že nemíníme rušit prasátka, poněvadž i ta nás provázejí po generace, stejně jako jiné zvyky. Je třeba to říkat a opakovat, poněvadž vidíme, pokud se tak nedělo jinde, k jakým koncům to může dojít. Měli bychom si z toho vzít příklad a ty chyby už neopakovat,“ uvedl dále Stanislav Křeček pro ParlamentníListy.cz. Na facebookovém profilu přitom zástupce ombudsmanky poukázal na to, že zpravodajské služby ve Francii zřejmě svoji roli nezvládly dostatečně. Ovšem – jak zdůraznil, mělo by to vést nyní k tomu, že je začnou vlády jednotlivých zemí a jejich občané brát více vážně.

Stanislav Křeček se dostal v minulosti do názorových sporů se svojí nadřízenou, ombudsmankou Annou Šabatovou, kvůli tomu, když ona označila zákaz nošení muslimských šátků na jedné z pražských škol za diskriminační. "Z úřadu ombudsmana by neměly vycházet extrémní názory, kterými se společnost stejně nebude řídit,“ prohlásil tehdy Křeček. Podle něj nebylo možné přece pranýřovat ředitele, který se řídil školním řádem. Školu totiž opustily dvě muslimské studentky, poté jim tam ředitelka nedovolila nosit na hlavách šátky. Studentky si kvůli zákazu stěžovaly u veřejného ochránce práv. Anna Šabatová se jich zastala.

V době, kdy radikálové masakrují nevěřící - mohou i šátky dráždit

To její zástupce Stanislav Křeček ostře odmítl, stejně jako názor, že by nošení šátků měl řešit speciální zákon. "Měli bychom rozhodnutí nechat na samotných školách a jejich ředitelích. Musíme dbát na obecnou slušnost a to, co je u nás zvykem. Právní předpis to nevyřeší,“ uvedl tehdy před novináři tento bývalý poslanec. Dodal, že v době, kdy radikálové ve jménu islámu masakrují „nevěřící“, může nošení náboženských symbolů, jako je šátek, některé lidi dráždit. "Hákový kříž je symbolem buddhismu a také nikoho nenapadne ho nosit,“ podotkl také Křeček.

I z těchto důvodů tehdy řekl, že podle jeho názoru jsou názory Anny Šabatové "příliš vyhraněné a neodpovídají stavu společnosti".

"Úřad ombudsmana se nemůže stát institucí, která bude do světa vykřikovat extrémní nebo ojedinělé názory, protože společnost se jimi nebude řídit. Měl by mít názory, které přispívají k jednotě společnosti,“ sdělil Křeček.

Milionový náklad magazínu a davy lidí v ulicích - i to je odpor proti terorismu

Satiristický týdeník Charlie Hebdo vyjde tuto středu ve Francii v nákladu milionu výtisků, nikoli v obvyklém počtu, který byl 60 tisíc. Byli to karikaturisté a redaktoři, kteří v něm pracovali, co se stali oběťmi řádění teroristů minulý týden ve čtvrtek, kdy jich bylo na místě 12 zastřeleno. Při útěku pachatelů pak bylo povoláno do služby téměř 80 tisíc francouzských policistů, přesto ještě na dalších dvou místech teroristé útočili a umírali další lidé. Nakonec zemřeli i útočníci.

Jako hold památce mrtvým novinářům a obětem vyšlo v neděli do ulic v Paříži více jak milion lidí, pochodu se zúčastnili i představitelé řady zemí Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…