Zástupce ukrajinských povstalců ve Francii chtěl „řádně informovat“. Skončil ve vazbě

14.04.2019 20:51

Hubert Fayard, který před rokem a půl v Marseille otevřel zastoupení samozvané Doněcké lidové republiky, je podezřelý z kuplířství a od 4. dubna se nachází v zajišťovací vazbě. Informoval o tom deník Le Monde. List se odvolává na soudní zdroj a píše, že pro Fayarda „pracovaly dívky z východní Evropy“. Zprávu převzala ČTK.

Zástupce ukrajinských povstalců ve Francii chtěl „řádně informovat“. Skončil ve vazbě
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Fayardovo zastoupení je ve skutečnosti nezisková organizace, která sídlí v malé kanceláři u centra Marseille a hrozí ji rozpuštění. O to požádal státní zástupce v Aix-en-Provence, ale proces se ještě neuzavřel.

Samozvaný zástupce ukrajinských proruských separatistů se nejprve pohyboval na krajně pravicové scéně, zastával funkce v Národní frontě (nynější Národní sdružení). Byl též zástupcem starostky městečka Vitrolles nedaleko Marseille. V roce 2007 založil seznamovací kancelář Amour de Russie (Láska z Ruska), která sídlila na stejné adrese jako zastoupení Doněcké lidové republiky.

Po cestě na východ Ukrajiny, kam se vydal v červnu 2017, začal sympatizovat se separatisty a chtěl o situaci v jimi ovládané části Donbasu „řádně informovat“ a hájit zájmy takzvané Doněcké lidové republiky.

Obdobným případem se zabývaly i české soudy. Olomoucký vrchní soud loni v dubnu potvrdil zrušení samozvaného doněckého konzulátu v Ostravě. Činnost spolku, u kterého soud zároveň nařídil likvidaci, byla podle usnesení nezákonná a překrývala se s činností jiných subjektů veřejné správy.

Spolek byl původně zapsán do obchodního rejstříku a jako předmět činnosti měl uvedenu spolupráci s doněckou oblastí. Jen dva dny poté si změnil stanovy a označil se za Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky a předsedkyně spolku Nela Lisková se označovala jako honorární konzulka.

„Což je v rozporu s vídeňskou úmluvou o konzulárních stycích, protože to nerespektuje územní celistvost Ukrajiny,“ uvedl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Lisková centrum otevřela v Ostravě počátkem září 2016. Novinářům tehdy řekla, že v minulosti Doněckou lidovou republiku několikrát navštívila a osobně se jí dotkl tamní válečný konflikt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…