Zástupci Prahy by měli jednat s právníky firmy ČKD kvůli Blance

05.03.2015 6:35

Zástupci hlavního města by dnes měli jednat s právníky firmy ČKD Praha DIZ kvůli tunelu Blanka. Jednání vyvolal problém s kabely, které je třeba vyměnit, protože je poničila voda, a ty současné nejsou určeny do vlhkého prostředí. Praha se pře s dodavateli o to, kdo je za vzniklou situaci zodpovědný.

Zástupci Prahy by měli jednat s právníky firmy ČKD kvůli Blance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba tunelu Blanka

Pokud se město s firmou město nedohodne, je podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) možné, že se obrátí na soud. Dodavatelská firma vinu odmítá. Stavba Blanky vyjde na asi 37 miliard korun. Otevření tunelu, který bude o miliardy dražší, než byly původní odhady, se opakovaně odkládá. 
    

Dolínek v úterý uvedl, že poslal zhotovitelům stavby dotazy, kdo a na základě čeho položil zjevně nevhodný typ kabelů a z jakého důvodu ležely kabely údajně ve vodě po dobu několika měsíců. 
    

Kabely poškodily přívalové deště a vlhké prostředí tunelu, se kterým miliardové smlouvy s dodavatelem technologií nepočítaly. Jak dlouho práce potrvají a kolik budou stát, zatím nikdo neřekl. Podle vyjádření Dolínka z minulého týdne to může být v řádu desítek milionů. Dodavatel, firma ČKD ale vinu za vzniklou situaci odmítá. Stejně tak ji odmítl hlavní projektant tunelu, firma Satra, i Inženýring dopravních staveb, který na stavbu dohlíží. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…