Zastupitelé Prahy 1 nerozhodli o prodeji domu na „Václaváku"

21.01.2014 19:46

Zastupitelé Prahy 1 dnes nepřijali žádné usnesení ohledně odprodeje domu na Václavském náměstí za 153 milionů korun. Platí tak dosavadní rozhodnutí zastupitelstva, které prodej v září schválilo. Ve čtvrtek se ale tématem bude zabývat zastupitelstvo hlavního města. Proti prodeji se staví obyvatelé domu, část opozice a někteří představitelé hlavního města. Cenu považují za příliš nízkou.

Zastupitelé Prahy 1 nerozhodli o prodeji domu na „Václaváku"
Foto: Blogspot / tan
Popisek: Panorama hlavního města Prahy

Prodejem domu se Praha 1 zabývá již několik měsíců. Dnešní diskuze na zastupitelstvu byla opět velmi dlouhá a emotivní, padaly během ní i osobní urážky.

Zastupitelé dnes měli hlasovat, zda rozhodnutí o prodeji domu zruší. Návrh nakonec neprošel, pro hlasovala pouze část TOP 09 a část opozice, většina zástupců ČSSD a ODS se zdržela. Za prodej domu naopak důrazně bojuje opoziční ODS. "Místo aby prodej obhajovala koalice, velmi vehementně se ho zastává opozice," poznamenala zastupitelka Kateřina Klasnová (VV).

Na jednání vystoupil radní hlavního města Jan Vašíček (TOP 09). Podivil se především nad cenou budovy. Praha 1 chce dům prodat za 153 milionů korun, tedy asi za 42.000 korun za metr čtvereční. To podle Vašíčka není částka, která by odpovídala cenám na trhu. Zadal si proto znalecký posudek, který stanovil cenu celé nemovitosti na 300 milionů korun.

Cena 300 milionů je prý příliš vysoká
Zastánci prodeje oponují původními posudky, které si městská část zadala a které dům ocenily na asi poloviční hodnotu. Podle Františka Überalla, jednatele společnosti Václavské náměstí 39, která o koupi usiluje, si firma zadala posouzení u znaleckého ústavu. Podle něj je prý zmiňovaná částka 300 milionů výrazně nad cenou obvyklou.

Praha 1 vlastní sedm osmin domu, zbytek patří společnosti Václavské náměstí 39. Radnice o prodeji rozhodla v rámci scelování majetku v bytových domech v září. Objekt nabídla nájemníkům za 153 milionů korun. Na nemovitost měl ale podle tehdy platného zákona předkupní právo spolumajitel. Podle opozice tak zastupitelstvo ve skutečnosti schválilo prodej domu právě této firmě. Společnost s koupí souhlasila, smlouva se měla podepsat do konce roku.

Pražští zastupitelé budou o případném zákazu prodeje jednat ve čtvrtek
Proti se postavila ale rada hlavního města. Zastupitelé hlavního města na prosincovém jednání prodej neschválili, nepřijali ale ani žádné další usnesení, Praha 1 proto nebyla žádným rozhodnutím vázána. Vedení metropole proto městskou část vyzvalo, aby počkala na další rozhodnutí zastupitelstva. Starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) to přislíbil.

Zastupitelstvo hlavního města se sejde ve čtvrtek. Vašíček na něm bude navrhovat, aby Praha radnici první městské části prodej zakázala.

Podle obyvatelů domu společnost, která chce dům koupit, měla ještě před nedávnem majetkové propojení s lobbistou Ivo Rittigem. Jednatel firmy František Überall odmítl, že by Rittig měl se společností něco společného.

Dům na Václavském náměstí 39 byl postaven v roce 1906 a sloužil a dodnes slouží především k bydlení, je zde 40 bytů. Během druhé světové války byl židovským majitelům zabaven, po osvobození vrácen, v roce 1948 znárodněn a připadl státu.

Dům měl řadu zajímavých obyvatel, mimo jiné zde bydleli zpěvák Waldemar Matuška či herci divadla Semafor.

V průchodu domu se 25. února 1969 upálil osmnáctiletý student šumperské střední průmyslové školy Jan Zajíc, po Janu Palachovi druhá „živá pochodeň" na protest proti smířlivosti spoluobčanů s totalitní mocí po okupaci země vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…