Hřib s Piráty chtěli na zastupitelstvu projednávat hrozbu ovládnutí magistrátu Číňany. Ostatní se jim vysmáli

13.12.2019 10:51

Pražští zastupitelé se na dnešním jednání přeli o zjištění serveru Aktuálně.cz, podle kterých si úvěrová firma Home Credit najala PR agenturu na zlepšení obrazu Číny v Česku. Článek zmiňoval i pražskou politiku a Piráti v reakci na Facebooku uvedli, že hrozí ovládnutí magistrátu nedemokratickým způsobem. Zástupci opozice popřeli jakékoliv napojení na zájmy PPF nebo Číny. Piráti podle nich téma využili jako kouřovou clonu, protože se před jednáním hovořilo o možném odvolání primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Piráti souvislost popřeli, údajně chtěli jenom odpovědi na otázky, které článek nadnesl.

Hřib s Piráty chtěli na zastupitelstvu projednávat hrozbu ovládnutí magistrátu Číňany. Ostatní se jim vysmáli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání zastupitelstva hlavního města. Na programu byl přesun Slovanské epopeje do Moravského Krumlova, zdražení svozu odpadu nebo ukončení partnerství mezi Prahou a Pekingem

Zastupitelé po dlouhé debatě schválili usnesení v tom smyslu, že nejsou žádné důkazy o tom, že pražský magistrát byl ovlivňován ve prospěch Číny, a že zastupitelstvo takové nařčení odmítá.

Piráti se tázali Patrika Nachera (za ANO), jehož jméno se objevilo ve výkazu PR agentury C&B Reputation Management, kterou si podle Aktuálně.cz Home Credit najal. Nacher jakékoliv ovlivňování kategoricky popřel a uvedl, že se mu agentura pouze starala o sociální sítě. Dodal, že vyzval server, aby se omluvil, článek poslal svému právníkovi a otázal se PR agentury, jak se dostal do jejich přehledu. I když je s prací agentury spokojen, kvůli kauze s nimi dále spolupracovat nebude, doplnil.

Facebookový příspěvek Pirátů kritizoval kromě opozice i předseda klubu koaličních Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil (TOP 09). „Článek považuji za závažný a je určitě správné, že občané tuto informaci dostali,“ uvedl. Dodal, že však nevidí žádnou souvislost mezi článkem a vyjádřením Pirátů. „V tom článku není ani náznak toho, že by tady někdo ovlivňoval, nebo dokonce korumpoval rozhodování samosprávy,“ uvedl. Stejně tak se podle něj nedá mluvit o tom, že by se někdo pokoušel ovládnout magistrát nedemokratickým způsobem.

Piráti podle něj společensky závažné téma zneužili k vytvoření clony proti případným snahám o odvolání primátora. Pražská TOP 09 v pondělí primátorovi vyjádřila nedůvěru. „Pro mě je toto forma poplašné zprávy,“ řekl dále Pospíšil. Zároveň zdůraznil, že TOP 09 nechce zlehčovat možné čínské snahy o uplatňování vlivu v české společnosti.

„Tato věta směřuje pouze k tomu, že se ukázalo, že skupina PPF si platí mediální masáž české veřejnosti, aby vylepšila obraz Číny a mařila snahy zbavit se nešťastného článku ve smlouvě Prahy s Pekingem,“ reagoval radní Adam Zábranský (Piráti). Dodal, že vyjádření nijak nesouvisí s možnými snahami o odvolání primátora.

Podle Aktuálně.cz si Home Credit najal PR agenturu C&B Reputation Management na zlepšení obrazu čínského komunistického režimu u české veřejnosti. Firma podniká v Číně, získala tam za podpory vrcholných českých politiků celostátní licenci na nebankovní půjčky. Server napsal mimo jiné o tom, že agentura stála v pozadí konference s názvem Česko a Čína – příležitosti a limity, kterou ve Sněmovně uspořádal poslanec ODS Jan Skopeček.

Současné vedení Prahy se vůči čínskému režimu vyjadřuje kriticky, což kritizuje například prezident Miloš Zeman. Na začátku října si Praha a Peking z podnětu magistrátu vzájemně vypověděly sesterskou smlouvu kvůli sporu o vyškrtnutí klauzule, že Praha uznává jednu Čínu. Zastupitelstvo dnes schválilo uzavření sesterské smlouvy s tchajwanským hlavním městem Tchaj-pej.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…