Zastupitelé Prahy složí slib a zvolí primátora, náměstky a radní

15.11.2018 7:13

Nově zvolení pražští zastupitelé se dnes sejdou na svém prvním, ustavujícím zasedání. Na něm nejdříve složí slib zastupitelů a následně budou volit primátora, jeho náměstky a pražské radní. Na koalici se v Praze domluvili Piráti, Praha Sobě (PS) a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL). V 65členném zastupitelstvu mají většinu 39 hlasů, přičemž každá strana má 13 mandátů. Kandidátem na primátora je lídr Pirátů Zdeněk Hřib. Vítěz voleb ODS a dosud vládnoucí ANO budou v opozici.

Zastupitelé Prahy složí slib a zvolí primátora, náměstky a radní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr České pirátské strany a nový primátor Prahy Zdeněk Hřib

Jediným kandidátem na primátora, jehož jméno strany zastoupené v zastupitelstvu v uplynulých týdnech zveřejnili, je Hřib. Lídři PS Jan Čižinský a Spojených sil Jiří Pospíšil z nároku na post primátora ustoupili a nebudou ani v magistrátní radě. Oba budou předsedy zastupitelských klubů svých stran a hnutí. ODS ani ANO možné kandidáty na primátora nepředstavily.

Kromě primátora budou zastupitelé volit náměstky a radní. V 11členné radě mají mít podle koaliční dohody TOP 09 a STAN každý po dvou náměstcích a dvou radních. Primátorský post a pozice zbylé dvou radních obsadí Piráti.

Podle návrhu programu dojde i na ustavení a volbu členů a předsedů magistrátních výborů. Zastupitelé se budou zabývat rovněž odměnami zastupitelů, stanoví zástupce a náhradníky pro valné hromady městských firem a vyberou zastupitele, který bude zástupcem Prahy pro pořizování územně plánovacích dokumentů včetně Metropolitního plánu.

Volby v Praze vyhrála ODS, má 14 mandátů a měla by obsadit placené místo předsedy kontrolního výboru. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako třetí Praha Sobě a čtvrté Spojené síly pro Prahu. ANO má 12 zastupitelů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…