Zastupitelé dnes rozhodnou o osudu ROP Severozápad

19.08.2013 6:49

Zastupitelé Ústeckého a Karlovarského kraje budou dnes odpoledne rozhodovat o osudu ROP Severozápad. Pro obnovení dotačního programu musí schválit zaplacení korekce za chyby v projektech ucházejících se o evropské dotace ve výši 598 milionů pro Ústecký a 308 milionů korun pro Karlovarský kraj. Evropská komise už obnovení programu povolila, do roku 2015 by mohl rozdělit asi 6,5 miliardy korun.

Zastupitelé dnes rozhodnou o osudu ROP Severozápad
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Kraje původně měly platit pokutu celkem 1,6 miliardy korun, s ministrem financí Janem Fischerem se jim ale podařilo domluvit její snížení. Pokud zastupitelstva korekci schválí, ministerstvo jim na ni půjčí peníze. Podle předsedy Výboru Regionální rady ROP Severozápad a náměstka hejtmana Karlovarského kraje Petra Navrátila (ČSSD) ale kraje musejí začít splácet už letos, dluh umoří v roce 2020. "První splátka bude poloviční než další roky, pro Karlovarský kraj 21 milionů a pro Ústecký 38 milionů," řekl Navrátil.

EU zastavila proplácení kvůli korupci

Problémy dotačního úřadu začaly v březnu 2011. Šéfa úřadu Petra Kušnierze a další čtyři lidi zatkla policie kvůli úplatkům při rozdělování dotací. Na základě těchto událostí EU zastavila proplácení dotací a požadovala zaplacení korekce za již proplacené chybné projekty. Soud zatím pravomocně rozhodl jen o Kušnierzovi, dostal pětiletý trest vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele.

Loni v září pak ve vazbě skončil také Kušnierzův nástupce Pavel Karel Markvart (dříve ODS) a náměstek tehdejší hejtmanky Pavel Kouda (dříve ČSSD), jsou podezřelí ze zneužívání pravomocí a poškozování zájmů EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…