Zatím jsem pořád koaliční poslanec, odepsal Jandák čtenáři a přidal, co se mu nelíbí

03.05.2016 15:41

Z PROFILŮ Bývalý ministr kultury a současný poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák odpovídal na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz na dotazy čtenářů.

Zatím jsem pořád koaliční poslanec, odepsal Jandák čtenáři a přidal, co se mu nelíbí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

„Chci se zeptat, zda souhlasíte s politikou a vedením vlády panem Sobotkou,“ otázal se jeden ze čtenářů. Zároveň Jandákovi sdělil, že by byl rád, kdyby posílil řady strany Svoboda a přímá demokracie. 

„Myslím si, že je ještě dost času hodnotit politiku premiéra Sobotky. Zatím jeho kroky jsou opatrné, řekl bych diplomatické, ale často přinášejí úspěch. A politik je hodnocen ne podle sympatií a antipatií, ale podle výsledků,“ odvětil Jandák s tím, že má pocit, že Sobotka kráčí dobrým směrem. „Ale uvidíme v budoucnu,“ dodal.

  • Celá otázka i s odpovědí ZDE

A řeč přišla i na splácení dluhu, který mají sociální demokraté vůči bývalému advokátu Zdeňku Altnerovi. S ním v minulých týdnech prohráli soudní spor. „Nemůže se stát, že strana bude chtít dluh umořit i tím, že vám sáhne na vaše peníze?“ zeptal se čtenář na kauzu. „Myslím si, že strana nebude požadovat po svých členech, aby se podíleli na splácení dluhu,“ řekl Jandák. Tehdejší smlouvu s Altnerem dle svých slov nepovažuje za špatnou.

  • Celá otázka i s odpovědí ZDE

Jandák se následně vyjádřil i k elektronické evidenci tržeb. „Není to jediný zákon, vůči kterému mám připomínky. Ale zatím jsem pořád koaliční poslanec,“ řekl své Jandák.

  • Celá otázka i s odpovědí ZDE

„Jste prosím spokojen s vydíráním lékařů? Jak se vám líbí jejich řeči, že chtějí odejít do ciziny za lepším platem? Mají na to morální právo, když vystudovali zdarma a nyní místo splácení prací pro pacienty v ČR si jdou za lepším bydlem? Neměli by tedy, pokud chtějí odejít, svá studia zaplatit?“ otázal se čtenář a navrhl, že by šlo dojednat, aby se museli po určitou dobu věnovat práci pro české pacienty.

„Je to zajímavý nápad, možná, že by stál za úvahu. Ale v dnešní době, kdy absolutně o všem rozhodují peníze, si myslím, že je nereálný,“ odvětil Jandák.

  • Celá otázka i s odpovědí ZDE

Poslední otázka směřovala k volebnímu zákonu. „Nemyslíte si, že koalice je jeden velký podvod na voliče? Nebylo by lepší, že vítěz voleb bere vše?“ otázal se čtenář. 

„To, co zmiňujete, je jeden z možných návrhů o změně volebního zákona, o kterém se ve Sněmovně již delší dobu diskutuje. Máte pravdu, že věčné koalice a nekoalice mnohdy spíše zdržují. S vaším návrhem souhlasím,“ nechal se slyšet Jandák.

  • Celá otázka i s odpovědí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…