Zatím moc ušetřit nejde, domnívá se poslanec Vondrášek (KSČM)

05.06.2014 8:55

Poslanec nejsilnější opoziční strany a člen rozpočtového výboru Josef Vondrášek zhodnotil v rozhovoru pro naše stránky nejen návrh rozpočtu na příští rok, ale také návrh Andreje Babiše na zavedení dluhové brzdy. Poměrně zevrubně jsme hovořili i o hospodaření Rožmitálu pod Třemšínem, v jehož čele je už 16 let a mandát by chtěl obhájit i letos. Jakými tématy by se chtěl zabývat?

Zatím moc ušetřit nejde, domnívá se poslanec Vondrášek (KSČM)
Foto: archiv starosty
Popisek: poslanec a starosta Rožmitálu pod Třebešínem Ing. Josef Vondrášek (KSČM)

Pane poslanče, jste členem rozpočtového výboru. Ministerstvo financí už má zpracovaný návrh státního rozpočtu na příští rok, jenž zatím počítá se schodkem 100 miliard korun. To je jen o 12 miliard menší deficit než u rozpočtu schváleného pro současný rok. Někteří ekonomové ho proto označují za málo ambiciózní. Co vy na to? Lze podle vás ušetřit více? Kde?

Dle mého názoru zatím moc ušetřit nejde, pokud se nesáhne na sociálno, investice, veřejnou správu apod. Ani jeden ze zásahů by nebyl (zatím) rozumný.

Na druhou stranu, na co by podle vás bylo potřeba uvolnit více financí, a kde byste je čerpal?

Na investice, které dají práci lidem, nejen při jejich realizaci, ale i po jejich zprovoznění (tvrdé podnikatelské projekty). Více zdrojů by měl mít Úřad práce ČR, aby byl schopen kontrolovat oprávněnost žádaných financí a současně aby byl schopen provádět kontroly jejich použití.

Vláda také již v dubnu schválila Národní program reforem. Domníváte se, že se jí tím podaří pomoci hospodářskému růstu Česka, jak plánovala?

Jsem přesvědčen, že Národní program reforem bude postupně rozšiřovat a napomůže k hospodářskému růstu, ale začne se to projevovat nejdříve za rok.

Ministerstvo financí tak před několika dny připravilo ústavní zákon o tzv. dluhové brzdě. Má vaši podporu? Proč?

Zákon o dluhové brzdě je na světě. Teď jde o to, aby měřil všem stejně a aby nezpůsobil více škody než užitku. V mnoha sférách jsme už teď zabržděni.

Jak byste celkově hodnotil Andreje Babiše jako ministra financí?

Andrej Babiš vedle politických matadorů působí nemotorně, ale jde krok za krokem správným tahem na branku. Mnozí začínají být nervózní, já mu fandím. Uvidíme za rok.

Na čem vy osobně jako poslanec aktuálně pracujete?

Jako poslanec se nejvíce věnuji materiálům pro jednání rozpočtového výboru. Teď přichází na pořad jednání o státním rozpočtu na r. 2015.

Jste nejen poslanec, nýbrž také starosta. Již za pár měsíců nás čekají komunální volby, kde byste se chtěl pokusit obhájit mandát. Prozradíte nám, s čím do voleb jdete?

Do voleb jdu s rozsáhlým plánem prací, které je třeba v našem Rožmitále pod Třemšínem ještě udělat. Za 16 let, co jsem starostou, toho koalice udělala za stamiliony, bohužel je to pořád sotva polovina potřebného. Stále se objevují nové a nové potřeby, stále je co opravovat a rekonstruovat. Čím více se investuje, tím více je třeba finančních prostředků na opravy a údržbu. Hodně je toho potřeba ještě vybudovat.

Palčivým problém města jsou finance. Pomohla vám v tomto směru novela RUD? A co třeba dotace, které jsou pro mnohá města významným zdrojem příjmu?

Novela RUD nám velmi pomohla, ale mělo by ještě dojít k dalšímu vyrovnání propadu části křivky, protože jako město s počtem do 5 000 obyvatel jsme stále kráceni (proti menším obcím i obcím nad 10 tis. obyvatel) v příjmech na jednoho obyvatele. Vyrovnání by nám přineslo jen další navýšení rozpočtového určení daní cca o 2 tis. Kč/obyvatel. Bohužel spíše je prognózován, z titulu zavedení třetí sazby DPH, propad rozpočtů obcí a krajů o 1 mld. Kč. Velice nesprávným krokem je rozbití regionálních operačních programů, prostřednictvím nichž byly uspokojovány mnohé potřeby obcí. Místo, aby ROP byly posíleny pro jednotlivé NUTS, vracíme se k těžkopádnému SROP.

A jaká je aktuální míra zadluženosti města?

Hodně investujeme, hodně rekonstruujeme a přesto máme rozumnou zadluženost. Na roční daňové příjmy ve výši 45 mil. Kč máme k dnešku 9 mil. úvěrů, splátkově rozložených do poloviny r. 2017 (v průměru 3 mil. Kč/rok). Rožmitál rok od roku vzkvétá, ale je nutné, aby rozvoj města probíhal rychleji, aby mladí neodcházeli a počet obyvatel rostl. Po „sametové“ přišlo Rožmitálsko o více než 1 600 pracovních příležitostí, sotva polovina byla nahrazena. To je problém, který veřejná správa bez pomoci státu nevyřeší. Ale kolik je v ČR takových oblastí?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…