Zatímco Českem kráčí vichřice, Barcelonou prošel obří průvod za jednotu Španělska

29.10.2017 17:00

V posledních dnech toho bylo napsáno hodně o touze španělských Katalánců po nezávislosti. Pravda však je, že po nezávislosti Katalánska na centrální vládě v Madridu netouží zdaleka všichni občané regionu. Stovky tisíc lidí dnes v Barceloně demonstrovaly za udržení jednoty celého Španělska. Informuje o tom server španělského deníku El País.

Zatímco Českem kráčí vichřice, Barcelonou prošel obří průvod za jednotu Španělska
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Regionální vláda v katalánské Barceloně ve čtvrtek vyhlásila nezávislost na centrální vládě v Madridu. Premiér celého Španělska Mariano Rajoy reagoval o den později tím, že lokální kabinet v Katalánsku rozpustil a sám převzal moc nad tímto regionem. V prosinci by tu měli proběhnout nové volby. Katalánským politikům, kteří vyhlásili nezávislost, hrozí obvinění ze vzpoury proti španělské státní moci.

Mezi Katalánci však nejsou jen zastánci nezávislosti, byť v nedávném referendu z počátku října se k volebním urnám dostavili především voliči, kteří toužili po nezávislosti. Konání referenda nebylo v souladu se španělskou ústavou, jako takové je podle španělské centrální vlády nelegitimní a není nutné jeho výsledky respektovat.

Nemalá část Katalánců si navíc přeje zůstat součástí Španělska. Svou vůli přišli vyjádřit na demonstraci v Barceloně tuto neděli. Zatímco Českem otřásá vichřice, Barcelonou otřásly stovky tisíc lidí toužících po udržení jednoty státu.

Celý článek ve španělštině naleznete zde.

Podle organizátorů se demonstrace účastnil milion lidí. Policie odhaduje, že po městech kráčelo na 300 tisíc lidí. Demonstranti jásali nad tím, že kontrolu nad Katalánskem převzala centrální vláda v Madridu na základě článku 155 španělské ústavy. Odvolaný předseda regionální vlády Carles Puigdemont podle názoru demonstrantů patří do vězení. „Španělsko sjednocené nebude nikdy poražené,“ skandovali účastníci pochodu.

Demonstranti si také nesli transparenty s nápisy „Všichni jsme Katalánci“. V průvodu se objevily španělské vlajky, katalánské vlajky, ale také vlajky Evropské unie. Řada demonstrantů věří, že regionální volby, které proběhnou 21. prosince, obnoví stabilitu v regionu a Katalánsko zůstane součástí Španělska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…