Zatímco Česko volí do Senátu, na světové burze proběhlo něco hrozivého, co budí obavy

12.10.2018 14:51

Češi v pátek začali volit ve druhém kole své zástupce do Senátu, ještě před tím se ale pozornost finančníků po celém světě obrací v obavách k burze. Třetí největší bodový propad v historii. Tak lze ve zkratce popsat středu 10. října 2018 pro americké akcie. Onen propad se týká Indexu Dow Jones, který během jediného dne seskočil o neuvěřitelných 832 bodů. Prudký pokles se následně začal přelévat i do dalších akciových trhů. Na burzách po celém světě vzrostla nervozita. Hodnotu ztratil také německý, japonský, britský, nebo francouzský index. Ztráta důvěry postihla i alternativní svět Bitcoinu. Co se bude dít dál?

Zatímco Česko volí do Senátu, na světové burze proběhlo něco hrozivého, co budí obavy
Foto: pixabay.com
Popisek: Burza cenných papírů - ilustrační foto

Ve středu uzavřel Dow Jones na 25 599 bodech. Ještě v úterý přitom zavíral na 26 431 bodech a vše vypadalo růžově. Svět s napětím očekával, jak si trh povede v pátek ráno, čtvrteční vývoj totiž mohl investory jen stěží uklidnit, spíše naopak. Dow Jones pokračoval ve strašidelném chování, navzdory krátkému rannímu vzepětí totiž během dne pokračoval jeho razantní pokles, aby se s koncem obchodování zastavil na 25 053 bodech. Za dva dny se tak Index Dow Jones propadl o 1 378 bodů, neboli o více než 5 procent. Dalším faktorem, který je potřeba brát v potaz, je vysoký nárůst objemu obchodů na burze během středy a čtvrtka. Zvýšenou aktivitu lze na burze čekat i v pátek.

Anketa

Je Václav Moravec kvalitní moderátor?

6%
94%
hlasovalo: 12524 lidí

K mírnému zklidnění na konci čtvrtka dopomohla zpráva o tom, že americký prezident Donald Trump se dohodl se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem na společném setkání v rámci summitu skupiny G20. Summit je naplánován na konec příštího měsíce do argentinského Buenos Aires a očekává se, že by na něm oba lídři mohli zmírnit napětí mezi USA a Čínou, které hrozí přerůst v nefalšovanou obchodní válku.

Propad akcií zasáhl poměrně výrazně technologické giganty. Jen během středy spadly akcie Amazonu o 6,2 procent, akcie softwarového obra Microsoft pak o více než 5 procent. Podobný pokles zaznamenaly i akcie Applu. V porovnání s těmito čísly se pak jeví 2,3procentní oslabení akcií společnosti Tesla, která primárně vyvíjí elektromobily, jako dobrý výsledek.

Nedobrá nálada se přenesla také mimo hranice západního světa. Čínský Shanghai Composite Index ve čtvrtek uzavřel se ztrátou 5,2 procent. U tohoto indexu ovšem nejde o ojedinělý úkaz, špatných výkonů dosahoval celý minulý rok, během kterého ztratil takřka čtvrtinu své celkové hodnoty. Nyní se dokonce nachází na nejnižším bodu od listopadu 2014.

Jak upozornil reportér Steven Portnoy ze stanice CBS News, v letošním roce se odehrály všechny tři historicky největší bodové propady indexu Dow Jones. První dva přišly v únoru, tato středa si pak připisuje na historickém žebříčku třetí místo. Podobně i dva z pěti historicky největších bodových přírůstků přišly v roce 2018 – po jednom v únoru a v březnu. Portnoy ale také jedním dechem upozorňuje, že volatilní trh sám o sobě není důvodem k přehnané panice.

„Je to třetí nejhorší bodový propad v historii indexu, ale při ztrátě 3,15 % ze své hodnoty se středeční pokles nedostane ani do žebříčku dvaceti nejhorších dní z hlediska procentuální ztráty,“ staví Portnoy propad do podrobnějšího historického kontextu a podotýká, že k zařazení do „top 20“ by musel index za jediný den ztratit více než 6,9 % své hodnoty, přepočteno na body je to zhruba 1 800.

Celý svět tak s napětím očekává, jakým směrem se trh doopravdy v pátek vydá. Christopher Harvey, analytik americké banky Wells Fargo, očekává pokračování krize. „Nemyslíme si, že útrapy akciového trhu jsou u konce,“ řekl Harvey pro americkou televizní stanici CNBC.

Původní zpráva s vyjádřením Harveyho pro server CNBC ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…