Zatímco je Zeman v Číně, Stropnický se takto vyjádřil v novinách. A Hrad to jistě zaujme

02.09.2015 12:02

Zatímco prezident Zeman se zasazuje za nasazení armády při obraně našich hranic před uprchlíky, ministr obrany Martin Stropnický (ANO) nevidí v současné době důvod, aby Česká republika jako jedna z prvních zaúkolovala tímto způsobem svoji armádu. Stropnický to uvedl v komentáři pro Mf Dnes, kde také podotkl, že naše reakce na migraci je přehnaná.

Zatímco je Zeman v Číně, Stropnický se takto vyjádřil v novinách. A Hrad to jistě zaujme
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Martin Stropnický

Stropnický uvádí, že v první řadě by se o zvládnutí uprchlické krize měla postarat policie, zpravodajské služby, administrativní aparáty zabývající se azylovým řízením či bezpečnostní složky chránící vnější schengenskou hranici. V případě masivní krize nezvládnutelné standardními prostředky by dle českého ministra obrany měla teprve přijít na řadu armáda, která je schopná účinně přispět k ochraně hranic. „Rozhodne-li vláda, vojáci jsou a budou připraveni podobný úkol plnit,“ ujišťuje Stropnický.

Šéf rezortu obrany jedním dechem dodává, že Česká republika má na rozdíl od většiny evropských zemí tu výhodu, že kromě mezinárodních letišť nemusí střežit ani metr vnější schengenské hranice. „V kombinaci s relativně nízkým počtem běženců u nás by proto bylo neadekvátní, kdyby to byla naše země, která by jako jedna z prvních začala provádět mimořádná opatření v podobě nasazení stovek či tisíců vojáků,“ myslí si Stropnický.

Ministr obrany v komentáři pro deník vlastněný jeho stranickým šéfem Andrejem Babišem také uvedl, že česká diskuze o migraci bohužel dosáhla mnohdy iracionálního charakteru. Podle Stropnického ale nedává smysl, aby se obyvatelé České republiky báli migrace nejvíce z celé Evropy, jak prý odhalují některé průzkumy. Stropnický navíc přemítá nad tím, co všechno může ohrozit naši svobodu a stabilitu a zda se vždy jedná pouze o námi nekontrolovatelné vnější vlivy. „Pravda je taková, že důležité je i to, jak na vnější hrozby sami reagujeme a zda je naše reakce adekvátní a racionální. V historii najdeme mnoho příkladů, kdy přehnaná reakce na vnější hrozbu měla pro svobodu a stabilitu společnosti horší důsledky než ohrožení samotné,“ říká ministr obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…