Zatímco jste spali, bylo ve Washingtonu i Pekingu hodně horko. Hrozilo se dokonce jadernými útoky

12.04.2017 12:24

Prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se sešli minulý pátek, ale události posledních dní je přiměly se již v úterý spojit po telefonu a jednat o jejich řešení. Telefonát prý naznačil novou éru vztahů mezi oběma zeměmi.

Zatímco jste spali, bylo ve Washingtonu i Pekingu hodně horko. Hrozilo se dokonce jadernými útoky
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Ministr zahraničí USA Rex Tillerson (u řečnického pultu) s prezidentem Trumpem

Páteční schůzku ve floridském letovisku označil Donald Trump za „velmi náročnou“. Důvodem byla především otázka Severní Koreje, komunistické země, která pravidelně vyhrožuje USA zničením, v rámci svých omezených možností provádí jaderný výzkum a Čínu považuje za svého ochránce a nejbližšího spojence.

Trump měl na čínský protějšek tlačit, aby omezil, případně úplně zastavil, čínskou podporu zemi diktátora Kim Čong-una. Po jednáních sice Trump před novináři hovořil o „obrovském pokroku“, ale na druhou stranu připustil, že se asi ještě objeví množství složitých problémů.

VÍCE O SCHŮZCE OBOU PREZIDENTŮ ZDE

Sotva schůzka obou státníků skončila, začala situace houstnout. Během neděle se objevila v médiích informace, že USA chtějí k Severní Koreji poslat svou námořní flotilu. Tato informace byla potvrzena a flotila amerického námořnictva ke korejským břehům skutečně vyplula. V reakci na to Severní Korea vzkázala, že pokud bude nucena se bránit, nasadí při tom všechny dostupné zbraně, včetně jaderných. „Jsme připraveni na válku,“ zaznělo odhodlaně z Pchjongchjangu.

V úterý ráno se na twitteru Donalda Trumpa, který je oblíbeným informačním kanálem amerického prezidenta, objevil velmi příkrý vzkaz: „Severní Korea vytváří potíže. Jestli se nám Čína rozhodne pomoci, bude to skvělé. V opačném případě si ten problém vyřešíme bez nich,“ zněl tweet, který byl podepsán U.S.A.


 

North Korea is looking for trouble. If China decides to help, that would be great. If not, we will solve the problem without them! U.S.A.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 11. dubna 2017


 

Podle světových médií vyvolal Trumpův tweet v Pekingu mimořádné pozdvižení. Následně se čínský prezident se svým americkým protějškem spojil telefonicky a proběhlo jednání, při kterém čínský prezident apeloval na mírové řešení sporu. Čínský prezident měl Trumpa ujistit, že Čína přijala závazek zbavit korejský poloostrov jaderných zbraní a zajistit na něm mír a tento závazek hodlá dodržet. Proto žádal Trumpa, aby USA k této politice nechaly prostor.

VÍCE O TELEFONÁTU ZDE

Současně Čína velmi ostře oslovila Severní Koreu ve státním listě Global Times. Čínský režim v něm svého souseda vyzval, aby „šlápl na brzdu ve jménu míru“. Severokorejský režim by prý pro svou vlastní bezpečnost měl přestat provádět „provokativní jaderné aktivity“, neboť USA zjevně nejsou ochotny respektovat situaci, kdy je jim takto vyhrožováno.

Telefonický hovor mezi americkým a čínským prezidentem podle amerických analytiků znamená začátek nové fáze vztahů obou supervelmocí v otázce Severní Koreje. „Myslím, že společné zájmy USA a Číny v současnosti převyšují chrastění zbraněmi ze strany Severní Koreje, sdělil televizi CNN Alexander Neill, analytik z Mezinárodního institutu strategických studií v Singapuru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…