Zatýkání vrahů Jána Kuciaka: Nové informace přináší známý právník. A kolegyně zabitého

27.09.2018 9:15

Slovenská elitní policie dnes ráno na jihu Slovenska zatkla osm osob podezřelých z únorové vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně.

Zatýkání vrahů Jána Kuciaka: Nové informace přináší známý právník. A kolegyně zabitého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uctění památky zavražděných Jana Kuciaka a jeho přítelkyně před slovenským velvyslanectvím v Praze

Právník a exministr Daniel Lipšic se k tomu následně vyjádřil na svém facebookovém profilu. 

 Ve vyšetřovacím týmu byli a jsou i zkušení vyšetřovatelé a případ dozorovali dva mimořádně erudovaní prokurátoři Úřadu speciální prokuratury. Rozsah vyšetřování, i za účasti Europolu a jiných zahraničních složek, byl bezprecedentní. Vím, že u nás vládne (a často oprávněně) všeobecná skepse k našim bezpečnostním orgánům, ale chci Vás požádat o důvěru k výsledkům tohoto vyšetřování. I díky veřejnému tlaku si už nikdo nedovolil do jeho průběhu zasahovat,“ uvedl Lipšic. 

„Vyšetřování není a nebude skončeno do té doby, dokud nebudou identifikováni, zadrženi a postaveni před soud ti nejhorší a nejnebezpečnější – objednavatelé tohoto ohavného činu. Ti, kteří pro zakrytí svých kriminálních aktivit neváhali brutálně zavraždit odvážného novináře a jeho snoubenku,“ dodal Lipšic s tím, že dnes je důležitý den, ale zdaleka nejsme na konci.

„Víc o tom zatím nevím, ale podle několika zdrojů je důvod k lehkému optimismu,“ napsala také exkolegyně Kuciaka Pavla Holcová. „Podle šéfredaktora Aktualit Petera Bardy tohle vypadá nadějně. Tak pomalu a opatrně začínáme být optimističtí,“ píše k tomu facebookový profil Investigace.cz, jehož je Holcová šéfredaktorkou. 

Kuciak i jeho přítelkyně byli zavražděni v domě 27letého novináře, který se zabýval hlavně podezřeními z daňových podvodů, konkrétně kolem lidí blízkých nejsilnějších vládní straně Směr premiéra Roberta Fica. Poslední text Kuciaka se pak týkal aféry kolem podnikatele Mariána Kočnera. Ten měl být spojen s vícero daňovými a bankovními záležitostmi, jež vyvolaly pozornost médií i úřadů. 

Celý příspěvek Daniela Lipšice:

PODOZRIVÍ Z VRAŽDY JÁNA A MARTINY

Dnes v skorých ranných hodinách boli zadržaní podozriví zo spáchania úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Chcel by som k tomu napísať dve stručné poznámky:

1. Vo vyšetrovacom tíme boli a sú aj skúsení vyšetrovatelia a prípad dozorovali dvaja mimoriadne erudovaní prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. Rozsah vyšetrovania, aj za účasti Europolu a iných zahraničných zložiek, bol bezprecedentný. Viem, že u nás vládne (a často oprávnene) všeobecná skepsa k našim bezpečnostným orgánom, ale chcem Vás požiadať o dôveru k výsledkom tohto vyšetrovania. Aj vďaka verejnému tlaku si už nikto nedovolil do jeho priebehu zasahovať.

2. Vyšetrovanie nie je a nebude skončené dovtedy, kým nebudú identifikovaní, zadržaní a postavení pred súd tí najhorší a najnebezpečnejší - objednávatelia tohto ohavného činu. Tí, ktorí pre zakrytie svojich kriminálnych aktivít neváhali brutálne zavraždiť odvážneho novinára a jeho snúbenicu.

Takže - dnes je dôležitý deň, ale zďaleka nie sme na konci!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…