Zaútočil na Lukáše Pollerta. Datový vědec Ludwig byl smutný. „Dnes jsem o tom přednášel...“

03.03.2021 18:52

Známý datový vědec a odborník na prokrastinaci Petr Ludwig si v rozhovoru na DVTV všiml, že dva lékaři se vlastně nejsou schopní shodnout téměř na ničem, ačkoliv každý den umírá 150–200 lidí a mnohé nemocnice jsou na pokraji kapacit. Debata pro něj byla zajímavá a zároveň smutná, jelikož silně nesouhlasil s názory lékaře Lukáše Pollerta. „Na jedné straně pan Kubek vybavený daty, fakty a velmi dobře strukturovanými argumenty. Na druhé straně pan Pollert vybavený subjektivními názory a argumenty, opakovaně vyvracenými,“ popsal Ludwig oba řečníky. Tuhle bitvu jsme prý prohráli.

Zaútočil na Lukáše Pollerta. Datový vědec Ludwig byl smutný. „Dnes jsem o tom přednášel...“
Foto: Repro YouTube DVTV
Popisek: Datový vědec Petr Ludwig v DVTV

Anketa

Který případný kandidát na prezidenta vás oslovuje nejvíc?

hlasovalo: 21753 lidí

V rozhovoru na DVTV probíhal duel mezi šéfem České lékařské komory Milanem Kubkem a anesteziologem Fakultní nemocnice Motol Lukášem Pollertem. Veselovský se Pollerta zeptal na status, který napsal 27. února, v němž napsal, že vznešeným cílem začíná každá ztráta svobody a obcházení zákonů, kdy současnou záminkou je covid. „Příště už si nevšimneme ničeho… jestli to nebude lepší,“ napsal na svém facebooku.

Veselovský se zeptal Pollerta, jestli tedy ztrácíme svobodu. „Tak já si myslím, že s každou restrikcí svobodu ztrácíme,“ pověděl Pollert. Prý ten jeho status byl reakcí na zákon řešený v Parlamentu, nepamatuje si však přesně, na co reagoval. Následně se moderátor zeptal Kubka, zda je nutné rok a den po začátku epidemie v Česku ztrácet svobodu.

Status Lukáše Pollerta:

„Tak jsme v mimořádné situaci, bohužel už dlouho jsme v mimořádné situaci. Umřelo podle oficiálních statistik 20 700 lidí. Ve skutečnosti více než 25 000 lidí, protože další tisíce zemřely v domácím prostředí, aniž ta diagnóza byla stanovena, úmrtnost nám stoupla do nebývalých výšin, na které nejsme zvyklí, takže ta mimořádná situace samozřejmě vyžaduje mimořádná řešení,“ poznamenal Kubek.

Kubek připomněl, že byl hostem DVTV na vrcholu druhé vlny epidemie a nyní jsme prý před vrcholem čtvrté vlny. „Já se samozřejmě ptám, kolik těch vln ještě musí být, protože my jsme jako Česká republika bohužel zvolili úplně špatnou taktiku, místo toho, abychom se snažili ten virus maximálně eliminovat, tak prostě my proměřujeme,“ zlobil se šéf lékařů. Poukázal i na to, jak pomalu se u nás v porovnání s jinými státy očkuje. „My jsme schopní mít více nových případů na den, než kolik jsme schopní naočkovat,“ dodal.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

Má pochopení pro to, že lidem tečou nervy a situace je tzv. na palici. „Všichni bychom chtěli normálně žít, všichni bychom chtěli tu svobodu, ale tu svobodu si musíme nejdříve vybojovat,“ pověděl Kubek. S virem vedeme válku. „Já bych taky chtěl jít do hospody, do kina, ale jinak to nejde, musím se uskromnit,“ dodal.

Pollert poukázal na to, že děláme lockdowny, zavíráme školy a školky, přitom čísla jsou stále horší. „Už od toho října tady jsou alarmující čísla, že máme naplněné nemocnice, že je nedostatek lůžek, mimochodem tohle je argument, proč jsou ty lockdowny,“ vysvětloval lékař. „My jsme tady měli někdy v říjnu, v listopadu osm tisíc hospitalizovaných s covidem a byli jsme na hranici obložnosti. Teď máme, myslím, že méně o něco, a jsme stále na té hranici, stále poukazujeme na to, že je nedostatek personálu, nedostatek lůžek, a to za ten celý rok od toho jara prostě nevidím v tomto žádný posun v řešení, jenom nějaké další restrikce a další restrikce, které nám jakoby moc nepomohly,“ dodal.

Podle Kubka je problém v tom, že tyto restrikce přijímáme pozdě, jsou polovičatá a mají spoustu výjimek, a kvůli tomu je to tak složité, že to lidé nechtějí respektovat. Při opačné situaci, kdy se o něco málo zlepší, se prý předháníme v tom, kdy co otevřeme a jak uvolníme restrikce. „Epidemie se chová v zásadě matematicky předvídatelně. Já si myslím, že tady nejužitečnější jsou matematici, ne my lékaři,“ objasnil.

Tento rozhovor sdílel datový vědec Petr Ludwig. Jednalo se pro něho o zajímavou a zároveň smutnou debatu. „Na jedné straně pan Kubek vybavený daty, fakty a velmi dobře strukturovanými argumenty. Na druhé straně pan Pollert vybavený subjektivními názory a argumenty opakovaně vyvracenými. Za mě myslím, že lépe než pan Kubek opravdu argumentovat nešlo – vše podstatné padlo,“ myslí si Ludwig.

Anketa

Stydíte se před zahraničím, jak Česko zvládá covid-19?

28%
72%
hlasovalo: 15061 lidí

Prý však nežijeme ve světě argumentů, ale bohužel žijeme ve světě konfirmačního zkreslení. Většina posluchačů tedy údajně nezmění svůj názor, ale v rozhovoru najde převážně utvrzení svých dosavadních názorů. Takový rozhovor tedy může podle Ludwiga udělat více škody než užitku. „Naši polarizovanou společnost snad nelze lépe demonstrovat. Každý den umírá 150–200 lidí, mnohé nemocnice jsou na okraji kapacit a dva lékaři se vlastně nejsou schopní shodnout téměř na ničem...,“ postěžoval si datový vědec.

Na závěr upozornil, že shodou náhod měl dnes přednášku na téma kritického myšlení. To prý vnímá jako svoji hlavní roli do budoucna k řešení krize. „Člověk vybavený kritickým myšlením: rozpozná názor od faktu, rozpozná argumentační fauly, má vyšší mediální gramotnost, chápe, jak fungují algoritmy sociálních sítí. Tuhle bitvu jsme již pravděpodobně prohráli, ale pokud budeme stejně jako covid řešit další výzvy jako např. klimatickou krizi, můžu to jako lidstvo zabalit. Tohle by měl být pro nás všechny největší budíček,“ uzavřel Ludwig.

Datový vědec Petr Ludwig se v poslední době proslavil například tím, že satiru, která mířila na něj na stránce Fanklubu KFC v České republice, označil za projev hybridní války. Prý příliš podporují Trumpa a zesměšňují prezidenta ČLK Kubka či biologa Flegra.

Stránka Fanclub KFC v České republice je platforma otevřeně recesistického charakteru, která si ve svých příspěvcích dělá legraci ponejvíce z „konkurenčního“ řetězce McDonald’s a konzumentů jeho produktů. Vtipkování této skupiny se však v poslední době nevyhnuli jak politici, tak ani četné mediální epidemiologické hvězdičky, jako je již Ludwigem zmiňovaný odborář Kubek nebo biolog Flegr. Například ministr vnitra Hamáček byl označen stránkou za „Hambáčka“ s odkazem na daný pokrm.

Správci stránky v odpovědi na Ludwigův očerňovací příspěvek napsali: „Stránka ‚Petr Ludwig‘ se tváří jako účet datového vědce, ale místo toho se jedná o obyčejného klauna, který prostřednictvím svých humoriád tlačí svoje zájmy – reklama pro jím vydanou knihu, kampaň pro zájezdy do Dubaje, napadání našeho fanklubu? Náhoda? Nemyslíme si!“

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…