Zavadil nelhal. V politice se pohybuje pořád, prohlásil šéf KOVO Středula

22.08.2013 19:15

Odborový předák Jaroslav Zavadil má vést sociální demokracii v Praze do předčasných voleb. Na začátku listopadu se proto chystá vzdát pozice šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Do pořadu Interview ČT24 o tom přišel hovořit Josef Středula, předseda Odborového svazu KOVO.

Zavadil nelhal. V politice se pohybuje pořád, prohlásil šéf KOVO Středula
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf odborů KOVO Josef Středula

O Středulovi se spekuluje jako o příštím předsedovi ČMKOS. V pořadu ovšem dohady nepotvrdil: „Ani já nevím, zda budu kandidovat na předsedu ČMKOS.“ Dodal, že zatím nedostal nabídku a navíc je na takové úvahy brzy.

Středula ovšem odmítl, že by sám chtěl někdy kandidovat ve volbách. „Takové volby ještě nevymysleli,“ prohlásil.

Do politické orientace našich odborářů nikdo nezasahuje

Rozhodnutí vstoupit do politiky prý závisí čistě na odborářích. „KOVO dělal průzkum názorů na politickou orientaci. A členové našeho odborového svazu jsou přesně na středu. U nás je to politické zabarvení věcí těch členů a nikdo do toho nezasahuje. Pokud se někdo rozhodne kandidovat, tak je to jejich rozhodnutí,“ tvrdí Středula.

V případě kandidatury Jaroslava Zavadila vyzdvihl Středula fakt, že se současný šéf ČMKOS politikou zabývá pořád. „Mzdy, sociální dávky, to jsou velice politická témata,“ podotkl předák svazu KOVO.

Zavadil se v politice pohybuje pořád

Středula se také Zavadila zastal. Šéf ČMKOS totiž v pořadu Hydepark prohlásil, že nikdy nevstoupí do politiky. Podle Středuly ale Zavadila otázkou nachytal redaktor. „On se v politice pohybuje pořád,“ míní Středula.

Zavadilovi ovšem vytkl schůzku s Miroslavem Kalouskem (TOP 09) krátce po stotisícové demonstraci v Praze. „Chyba ze strany předsedy Zavadila bylo jít s Kalouskem po demonstraci, kde bylo 120 tisíc lidí, na pivo. Když to ale teď porovnám s kauzami, kterými častovali čeští politici veřejnost, tak Zavadilův čin nebude tak velký prohřešek,“ uzavřel Středula.

Zavadil se rozhodl opustit předsednické křeslo ČMKOS sám. Mandát tedy nedokončí. Odboráři si mají nové vedení volit v dubnu 2014. Neplánují, že by svůj volební sjezd kvůli Zavadilovu odchodu svolali dřív. Do jara by tak největší odborovou centrálu v zemi měl řídit zřejmě sbor několika předáků. O jeho podobě odboráři nyní jednají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…