Zavadil prozradil, jak chránit důchodový systém. Živnostníci, raději nečtěte

03.02.2014 19:18

Poslanec Jaroslav Zavadil (ČSSD) popsal, co hrozilo důchodovému systému kvůli krokům expremiéra Petra Nečase (ODS) a někdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. V přímém přenosu České televize pak popsal, co by důchodovému systému mohlo pomoct. Posléze se věnoval sKartám, problémům s ubytovnami pro sociálně slabé spoluobčany a stranou jeho pozornosti nezůstal ani Andrej Babiš (ANO).

Zavadil prozradil, jak chránit důchodový systém. Živnostníci, raději nečtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Zavadil

Někdejší odborářský boss Jaroslav Zavadil usedl po předčasných volbách ve sněmovně. V pondělním Interview Daniely Drtinové České televize popsal, jaké miny zůstaly na novou vládu ještě z dob expremiéra Petra Nečase. První takovou minou je druhý pilíř důchodové reformy. Zavadil zdůraznil, že byl koncipován nesmyslně. „Je nefér, aby se na jednu stranu říkalo, aby se dávaly peníze do druhého pilíře povinně, ale přitom by se odčerpávaly peníze z pilíře prvního, a přitom se do prvního přilévaly peníze z DPH,“ podotkl Zavadil.

Živnostníci musí platit více, v rámci solidarity

Pokud by do druhého pilíře přešlo půl milionu lidí, jak se předpokládalo, první pilíř by to těžce zasáhlo. Alespoň podle Zavadila, který je lidem vděčný za to, že do něj nevstupovali. Opakovaně také zdůraznil, že lidé, kteří do druhého pilíře přece jen vstoupili, o naspořené prostředky nepřijdou, protože se převedou do pilíře třetího. A pokud by o tento převod někdo nestál, mohly by se tyto peníze teoreticky převést i do pilíře prvního. Vše musí být podle Zavadila ošetřeno tak, aby bylo možné předejít případným žalobám ze strany penzijních fondů.

Nemalé problémy má první důchodový pilíř již dnes. Podle Zavadila do něj zasáhla vláda Mirka Topolánka a i kvůli ní se pro letošní rok plánuje schodek 57 miliard v důchodovém systému. Svůj podíl na tom má i nemalá zaměstnanost. „Já očekávám, že se podaří nastartovat mírný hospodářský růst a že se podaří zvýšit zaměstnanost,“ uvedl dále Zavadil. V rámci solidarity by měli podle někdejšího odboráře do systému odvádět více peněz živnostníci.

„Sockarty“ a ubytovny

Ve vysílání došlo i na sKarty. Zavadil potvrdil, že stát bude vzhledem k podepsaným smlouvám zřejmě platit provozovateli systému České spořitelně za zrušení karet. Občané tak zaplatí reformní krok exministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09).

Urychleně je pak třeba řešit zneužívání dávek na bydlení podnikateli, kteří profitují na ubytovnách pro sociálně slabé. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová stáhla z vlády zákon řešící tuto problematiku z dílny předchozí Rusnokovy vlády. Zavadil respektuje její právo na stažení, ale doufá, že má sama připravené rychlé řešení.

V závěru se vyjadřoval např. ke sporu o náměstky na ministerstvech mezi předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Poslanec k tomu poznamenal, že si také sám vybíral své spolupracovníky, když ještě stál mimo politiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…