Zavedení registračních značek na přání se o rok odkládá

23.10.2014 16:00

Registrační značky na přání budou zavedeny až od roku 2016 stejně jako pořizování obrazových záznamů vozidel ve stanicích technické kontroly. Roční odklad přinese novela o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, kterou dnes jednomyslně schválil Senát. Normu dostane k posouzení prezident.

Zavedení registračních značek na přání se o rok odkládá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) senátorům odklad zdůvodnil tím, že spuštění obou novinek od příštího roku by bylo spojeno s řadou problémů při jejich technickém a organizačním zabezpečení. Také podle senátora ODS Petra Bratského je třeba mimo jiné zpřesnit pravidla pro značky na přání, u nichž by si majitelé aut mohli určit kombinaci čísel a písmen.

Ministerstvo vypsalo v červenci soutěž na výrobce registračních značek

Zákon přijatý loni počítá s tím, že značky na přání nebudou moci obsahovat vulgární a hanlivé výrazy nebo například zkratku některého úřadu. Jedna taková tabulka by měla stát 5 000 korun, takže dvě značky na auto vyjdou na 10 000 korun. Ministerstvo dopravy chystá do budoucna změnu v registračních značkách tak, aby značky už byly vlastnictvím motoristů. Stát pouze určí, jak má značka vypadat, a občan si ji poté koupí u soukromého výrobce. Nyní stát ročně vynakládá až 300 milionů korun za vlastnictví hliníkového plechu na registrační značky.

Ministerstvo vypsalo v červenci soutěž na výrobce registračních značek. Dosavadním výlučným výrobcem byla 13 let brněnská společnost Hicon. Od vypsání výběrového řízení na nového dodavatele si úřad slibuje úsporu peněz aspoň v období do roku 2016, než bude zaveden nový model se soukromým vlastnictvím značek.

Pořizování obrazového záznamu z STK má podle ministerstva zabránit podvodům s technickými kontrolami, kdy oprávnění k provozu dostanou i vozidla, která na kontrolách fyzicky nebyla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…