Zaveďme čtyřdenní pracovní týden, navrhl odborářský odborník

23.01.2014 9:32

Jak vyřešit problém se stále rostoucí nezaměstnaností? Zkrátit pracovní týden ze současných pěti na čtyři dny. A mzdy by se kvůli tomu snižovat nemusely. V rozhovoru pro server Týden.cz to uvedl ekonom Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Ungerman.

Zaveďme čtyřdenní pracovní týden, navrhl odborářský odborník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Tuzemské hospodářství se potýká s problémem, který se zdá téměř neřešitelný – ať roste, nebo klesá, nezaměstnaných jsou stále statisíce. Na konci prosince jich bylo téměř 597 tisíc.

„My se musíme vrátit někdy do doby, kdy se v šedesátých letech zaváděl pětidenní pracovní týden, a zamyslet se nad tím, jestli východisko není čtyřdenní pracovní týden. To by samozřejmě vytvořilo prostor pro zaměstnávání více lidí a současně by to znamenalo přerozdělení mezi kapitálem a prací,“ uvedl Ungerman.

Podle něj by zkrácení pracovního týdne nemuselo znamenat snižování mezd. Když se v šedesátých letech postupně zkracoval pracovní týden ze šesti dnů na pět, také se mzdy nesnižovaly, protože vzrostla produktivita práce. Podle Ungermana jde o otázku pěti nebo šesti let, než se čtyřdenní pracovní týden podaří zavést.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…