Zavilý odpůrce Zemana udeřil. Jde z toho strach?

19.04.2016 9:44

Česko prochází putinizací, tvrdí bloger, který se hlásí k tzv. pražské kavárně a pravdoláskařům, Tomáš Peszyński. „To, čím si dnes procházíme, je putinizace. Putinizací procházejí i Maďarsko a Polsko, ale tam o tom rozhodly volby. Nás podvedli,“ tvrdí Peszyński.

Zavilý odpůrce Zemana udeřil. Jde z toho strach?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktivista Tomasz Peszynski, odpůrce demonstrace 3. tábor lidu

Vysvětluje, že tomu, co on nazývá putinizací, se říká různě. „Omezování demokracie, utahování šroubů, stabilizace společnosti… Mně se líbí výraz putinizace, protože Putin je průkopník toho všeho, začal s tím nejdříve, dovedl to k dokonalosti a dotáhl to nejdál,“ píše bloger a vysvětluje, co vlastně přesně putinizací míní: „Putinizace je totiž pozvolná a poměrně pomalá přeměna demokratické země v zemi nedemokratickou. ... Dělá se to postupným oklešťováním svobod a práv. Dělá se to postupným přijímáním omezujících zákonů. Dělá se to likvidací opozice pomocí boje proti korupci nebo terorismu. Dělá se to spoluprací se spřátelenými oligarchy. Dělá se to skupováním médií nebo ekonomickou likvidací nepohodlných médií. Dělá se to masovou propagandou koupených médií. Dělá se to ukřičením jiných názorů. A dělá se to taky vyvoláváním strachu a nenávisti, např. k Čečencům nebo uprchlíkům.“

Celý text je ZDE

Podle Peszyńského začal Putin v relativně svobodné zemi, a aniž by použil vojenskou moc nebo nějaké institucionální změny, proměnil ji v diktaturu. „To je putinizace. Je to nová a úspěšná metoda. Hybridní občanská válka, hybridní převrat, hybridní revoluce,“ píše bloger.

Putinizuje Orbán i Erdogan

Podle něj putinizaci provádí také maďarský premiér Viktor Orbán. Ale protože je v EU, musí ji provádět mnohem delikátněji než v Rusku. Putinizace se prý zalíbila také tureckému prezidentovi Erdoganovi nebo polskému politikovi Kaczyńskému.

U nás prý putinizaci provádí Miloš Zeman. Zatímco až dosud jsme byli svědky Zemanových výroků, nyní prý jsme svědky Zemanových činů. „Samozřejmě, že ne jeho. On žádné formální činy dělat nemůže, ale jeho lobby už se rozjela,“ tvrdí bloger.

Je občanskou povinností mít starost o naši svobodu

„Zeman se rozhodl předvést zemi totalitní divadlo čínsko-českého přátelství a někdo dal rozkaz policii, aby tomu divadlu zajistila klid. Tady došlo k překročení tenké linie mezi demokracií a diktaturou. Celebrity, které se rozhodly proti Zemanovi vystoupit veřejně, se staly terčem nenávistné kampaně a jsou označovány za „zrádce národa“. Občanská opozice je označována za fašizující se kavárnu. Nejen Babišova média čím dál tím více adorují Miloše Zemana a přinášejí nám pohled na svět jeho očima,“ píše bloger Tomáš Peszyński.

Zároveň si stýská, že je málo lidí, kteří se tomu brání. A proto burcuje: „Opět se rozhoduje o naší budoucnosti. … Opět je třeba se zapojit. Je třeba si ke starostem o peníze, rodinu a zdraví přidat další starost. Starost o svobodu. Je to naše občanská povinnost,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…