Zavražděný íránský fyzik: Prezident slibuje bolestivou pomstu Izraeli

28.11.2020 17:17

Významný íránský jaderný fyzik Mohsen Fachrízádeh zemřel. Byl zabit. Íránský prezident Hasan Rouhání z jeho vraždy viní Izraelce a slibuje bolestivou pomstu. Vláda židovského státu se k útoku prozatím nevyjádřila, ale není tajemstvím, že Izraelci mají strach z íránského jaderného programu. Írán se totiž na oplátku nijak netají tím, že by Izrael rád kompletně vymazal z mapy. O smrti íránského jaderného fyzika informovala britská BBC.

Zavražděný íránský fyzik: Prezident slibuje bolestivou pomstu Izraeli
Foto: ČT
Popisek: Íránský prezident Hasan Rúhání

Mezi Íránem a jeho arabskými spojenci na jedné straně a Izraelem na straně druhé panuje velké napětí. Izrael má obavy z íránského jaderného programu, protože íránská politická reprezentace v čele s prezidentem Hasanem Rúháním se nijak netají tím, že by Izrael ráda kompletně vyhladila z mapy.

V pátek byl zabit špičkový íránský jaderný fyzik Mohsen Fachrízádeh a Rúhání z jeho zabití obvinil právě Izrael, a slibuje velkou pomstu. K útoku se však zatím nikdo nepřihlásil.

Nepřátelé Íránu by měli vědět, že íránský lid a představitelé státu jsou natolik odvážní, že v žádném případě nenechají tento čin bez odpovědi. V pravý čas na tento zločin odpovíme,“ zdůraznil íránský prezident.

Rúhání má za to, že za útokem, při kterém zemřel fyzik a členové jeho ochranky byli zraněni, stojí žoldáci pracující ve službách sionistického státu.

„Atentát na mučedníka Fachrízádeha ukazuje zoufalství našich nepřátel a hloubku jejich nenávisti. ... Jeho mučednictví nezpomalí naše pokroky,“ zdůraznil také íránský prezident.

Fachrízádeh byl, podle BBC, nejvýznamnějším íránským jaderným fyzikem. Jeho smrt může zvýšit už tak dost vysoké napětí mezi Íránem a Izraelem, potažmo mezi Íránem a USA coby nejvýznamnějším spojencem Izraele.

V roce 2015 byla sice podepsána dohoda, která měla udržet íránský jaderný program v mírových mezích, ale končící prezident Donald Trump v roce 2018 jadernou dohodu vypověděl s tím, že ji Írán stejně nedodržuje.

Nabízí se otázka, jak se k Íránu bude chovat nově zvolený 46. prezident USA Joe Biden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…