Zavřete Bakalu. Zemanova výzva byla moc i na Babiše

20.05.2016 8:31

Každému jiným metrem. Tak by se dala popsat situace v Olomouckém kraji při návštěvě hlavy státu Miloše Zemana. U hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který je obviněn z podplácení, by se měla podle jeho slov ctít presumpce neviny. Když však mluvil o podnikateli Zdeňku Bakalovi, jeho slova zněla jinak.

Zavřete Bakalu. Zemanova výzva byla moc i na Babiše
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman s hejtmanem Olomouckého kraje Jiřím Rozbořilem

„Domnívám se, že je třeba Zdeňka Bakalu zavřít. Po Viktoru Koženém je to podle mého názoru největší podvodník v českém podnikání,“ řekla hlava státu včera před studenty střední školy v Hranicích.

Jak konstatuje dnešní MF Dnes, i přestože o Bakalovi nemluví hezky ani jiní přední politici, nikdo z nich si nedovolil výzvu k jeho zavření. To podle deníku nemá obdoby. Bakala totiž nikdy nebyl justicí obviněn za své obchody. 

„Nejde samozřejmě o žádnou nadsázku. Kritizující politici zřejmě – na rozdíl od pana prezidenta – oceňují, jak Zdeněk Bakala naložil s OKD a s hornickými byty,“ zopakoval pro MF Dnes Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Bakalovo jednání nazval velkým morálním i podnikatelským selháním, předseda hnutí ANO Andrej Babiš sice řekl, že Bakala OKD bezprecedentně vytuneloval, ohledně vězení byl ale opatrnější. „Nikoho nelze zavírat jen tak. Na to máme policii, státní zastupitelství a soudy,“ řekl.

Mediální zástupce Zdeňka Bakaly Vladimír Bystrov nechal včerejší Zemanova slova bez komentáře. „Pan Bakala se zásadně nebude vyjadřovat k výrokům prezidenta. K minulým, současným ani těm budoucím,“ řekl Bystrov.

Někteří politici však Zemanova slova zkritizovali, například předseda ODS Petr Fiala. „Pokud se jedná o přátele pana prezidenta, trvá na presumpci neviny. Pokud jde o jeho nepřátele, nejraději by je zavíral bez soudu,“ prohlásil Petr Fiala. Kritika zazněla i z úst bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové. „To si žádný poliik ve vztahu k občanovi nemůže dovolit,“ řekla. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…