Zažila druhou světovou válku. A po 70 letech musela kvůli bojům zase do sklepa

10.09.2014 14:34

Server Aktuálně.cz přináší reportáž z východoukrajinského Kramatorsku, který letos na jaře obsadili proruští separatisté a který následně po těžkých bojích znovu dobyla ukrajinská armáda. Z reportáže vyplývá, že lidé ve městě jsou v názorech na to, zda by město mělo patřit pod Kyjev nebo pod Doněckou lidovou republiku, rozděleni.

Zažila druhou světovou válku. A po 70 letech musela kvůli bojům zase do sklepa
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

I po opětovném dobytí města ukrajinskými vojsky zůstala v centru stotisícového Kramatorsku téměř pět metrů vysoká Leninova socha. „Ale ti, kdo si přejí, aby Kramatorsk zůstal na Ukrajině a neskončil v Doněcké lidové republice, ho vylepšili. Na krk mu přivázali ukrajinskou vlajku,“ napsal server.

Pro ilustraci toho, jak názory na současnou situaci rozdělují rodiny i dlouholeté přátele, si server vybral několik místních lidí. Například šestaosmdesátiletou Annu Petrovnu. Ta prožila ve městě celý život, a to i druhou světovou válku. Letos, poprvé po sedmi desítkách let, znovu musela do sklepa. Na ulici skoro nevycházela, dělostřelecká palba procházela nad jejich čtvrtí.

„Vůbec by mě nenapadlo, že po tolika letech a v takovém věku tady ještě něco takového uvidím. Naštěstí máme nová plastová okna, tak zůstala celá. Všem, kteří mají stará dřevěná okna, sklo vyletělo," uvedla.

Nedej bože, aby se separatisté vrátili

Na frontu v okolí Doněcku to je odsud blízko. A separatisté vyhrožují, že Kramatorsk dobudou zpět. „Nedej bože, aby se to zase vrátilo. Jen to ne," říká stará paní ke zprávám, že separatisté se strategicky důležitý Kramatorsk chystají získat silou zpět.

Tento názor ale nesdílí sousedka, která je její kamarádkou desítky let. „Ta podporuje Doněckou lidovou republiku. Říkám jí pořád, že takhle to nejde. Že musí být mír a pak se všichni musíme nějak domluvit. Nerozumíme si."

Snachu v Kyjevě už zpracovali

Názorové rozdělení lidí na východní Ukrajině dokládá server i na místním taxikáři Sergejovi. „V Kyjevě je mnoho fašistů a tady se tak chovali. Odvážel jsem lidi ze Slavjansku, když byl v obklíčení. Stříleli po nás. V takové Ukrajině žít nechci," řekl Sergej serveru. I on ale přiznává, že rodina není jednotná. „Syn se snachou žijí v Kyjevě a snacha tvrdí, že za to může Rusko. Také ji už zpracovali," dodal Sergej.

Celý článek najdete zde: http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/reportaz-valka-proti-sobe-stavi-pribuzne-koley-i-kamarady/r~c2add704372d11e49669002590604f2e/

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…