Zážitky z volební Francie: Privátní místnost pro Le Penovou, Macronova večerní párty, nadávky a emoce

07.05.2017 13:31

REPORTÁŽ Francouzi obslouženi jako první. To je napsáno na plakátu v hospůdce, kam se občas zajde najíst Marine Le Penová. Nicméně v Paříži, jako ve všech větších městech, patří hlavní sympatie Emmanuelu Macronovi. Reportér ParlamentníchListů.cz navštívil sídla stran obou prezidentských kandidátů.

Zážitky z volební Francie: Privátní místnost pro Le Penovou, Macronova večerní párty, nadávky a emoce
Foto: Jan Rychetský
Popisek: A, aby bylo vše úplně jasné

"Ve Francii je druhé kolo voleb velice oidipovské. Rozhoduje se mezi tou, která zabila svého otce, a tím, jenž se oženil se svou matkou," koluje po sociálních sítích vtip s portrétem otce psychoanalýzy Sigmunda Freuda. Nejdříve naráží na to, že za předsednictví Marine Le Penové byl její otec Jean-Marie vyloučen z Národní fronty. Poté na fakt, že si Emmanuel Macron vzal za ženu o čtyřiadvacet let starší, vlastní učitelku Brigitte. A to jsou francouzští prezidentští kandidáti.

Vynášet Morénu z hospody

Česká hospoda. Tak se jmenuje pravidelné měsíční setkání Čechů žijících v Paříži. Tentokrát se konalo v útulné hospůdce Le Bercail kousek od stanice metra Permentier a bylo tam hodně veselo. Převládala dvě témata. Hokej a volby. "Le Penová nesmí vyhrát, to by byl konec normální Francie. Přítel pracuje v parlamentu a dost se toho bojí. Kdyby vyhrála, tak snad dá výpověď," říká pro ParlamentníListy.cz knihovnice Martina.

"Nasrat, nasrat, nasrat," začne mladík, který chodí před hospodu kouřit. Po mámě je P. M. Francouz a žije zde již osmnáct let. "Je to fašistka, která jen nosí přívětivou tvář. Jakmile by se dostala k moci, škrabošku odhodí a to se teprve budou dít věci," dodal. Ajťák David o možnosti vítězství Le Penové ani nechce přemýšlet: "Macron je sympaťák, mladý profesionál, vystudoval vysokou školu ENA, která je zaměřená na státní správu. Navíc to není žádný radikál, takže za ním půjdou umírnění a inteligentní lidé. Nevím, co jiného by si Francouzi měli přát."

Mezi česky mluvícími hosty převládají Moraváci. Le Penová je pro ně něco jako cholera se svrabem dohromady. Vypadá to, jako by chtěli alespoň symbolicky aplikovat staroslovanský zvyk a vynést smrtku Morénu alias Marinu z hospody. Po Paříži se ale nyní pohybuje Čechů opravdu hodně. Přijeli na hokejový šampionát. "Cože, tady jsou nějaký volby? Nevím," prokáže nezájem jeden z fanoušků před arénou v Bercy, kde se zápasy hrají. "Kdo neskáče, není Čech," zní tam teď dost často.

Kde Le Penová obědvá

LePenovci mají sídlo v Nanterre, kousek za ultramoderní čtvrtí La Défense. Vypadá to tady velmi multikulturně, zdejší trhy připomínají vietnamské tržnice u nás. Je ironií osudu, že centrála Národní fronty stojí nedaleko třídy Vladimira Iljiče Lenina. Musí se do mírného kopečku, mezi rodinné domky, kde stojí dvě moderní budovy. Parcela je silně oplocená, hlídá ji soukromá bezpečnostní agentura a před plotem ještě hlídkují čtyři policisté.

Nedaleko stojí malá hospůdka Chez Tonton. Její majitel ParlamentnímListům.cz ukázal privátní místnost, takovou síň kultu rodiny Le Pen. "Chodí sem jíst. Ne každý den, ale když může, zaskočí na oběd. Je to sympatická žena bez jakéhokoliv komplexu. Je velice přístupná a nedělá jí problém posadit se vedle dělníka, instalatéra či popeláře. Úžasná paní, která by se měla stát prezidentkou všech pracujících této země," rozplývá se nad Marine Le Penovou restauratér, který se představí jako Domingues a ukazuje malou privátní jídelnu v prvním patře, kde mají "Francouzi přednost v obsluze", jak se píše na jednom z plakátů. Ostatně podobizny členů rodiny Le Pen visí po celém lokále.

"To není pravda, že je fašistka. Bojuje za svou zemi. Francie si zaslouží být ochraňována a ne napadána. Kdyby byla prezidentkou nyní, ubylo by teroristických útoků," dodává a s hrdostí se nechává zvěčnit před fotografií, kde se objímá s Jean-Marie Le Penem. Ten byl z Národní fronty sice pro své antisemitské názory a neshody s vedením vyloučen, ale stále je jejím čestným předsedou. Přestože je na dveřích hospůdky zákaz kouření a za jeho porušení se platí mastné pokuty, uvnitř se hulí jako o závod.

Macron a jeho parta

Volební štáb Emmanuela Macrona a jeho hnutí "En Marche!" čili "V pochod!" se nachází ve vnitřní Paříži, v patnáctém obvodu. Od stanice metra Convention je třeba projít trhem, kde v jednom ze stánků pomáhá matce malá dcerka, a pak ulicí pojmenované po básníkovi Francois Villonovi, jenž mimo jiné veršoval: "Já sílu mám a žádný prospěch z ní, srdečně přijat, každým odmítán."

To Macron je naopak miláčkem Paříže, nicméně kvůli bezpečnosti stojí i před činžákem v ulici De l'Abbé Groult policie a ochranka. Na to, že zde sídlí jeho štáb, odkazuje jen nápis na dveřích a pár příznivců na ulici. "Doufáme ve vítězství. Večer se koná velká párty v zahradách Louvru, tak snad to vyjde. Musí," sdělí pro ParlamentníListy.cz Slav Djoudjev z Macroneho volebního týmu. Původem je, jak už napovídá jméno, Bulhar. Ostatně v celé Paříži je třeba stopy toho, že se zde konají volby, hledat skoro s lupou v ruce. Například před volební místností, mateřskou školou poblíž stanice metra Duroc, jsou plakáty obou kandidátů nekompromisně strhány. Nicméně je dostal každý volič v obálce s volebnímy lístky. Teď už jen vybrat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…