Zazněla drsná slova na adresu kancléřky Merkelová. Ta bude zuřit!

12.07.2017 8:41

„Kobercový nálet“ levicových extremistů na Hamburk v době konání summitu zemí G20 stále rezonuje v německých médiích i politice. Z úst někdejšího šéfa SPD dokonce zazněla slova o možné rezignaci kancléřky Angely Merkelové

Zazněla drsná slova na adresu kancléřky Merkelová. Ta bude zuřit!
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Z Hamburku se v době konání summitu G20 v podstatě stala válečná zóna. Přístavní město bylo po několik dní téměř ochromeno a úřady měly velké problémy sjednat pořádek. Proti rozdivočelým levicovým extremistům byla použita vodní děla i slzný plyn, ale přesto se nepodařilo zabránit škodám v hodnotě mnoha milionů eur. Hořely automobily a vedle toho byly rabovány obchody. Život obyvatel města se v podstatě zastavil.

Začínají se ozývat hlasy, které kritizují kancléřku za to, že pro místo konání summitu vybrala zrovna své rodiště. Hamburk je přitom známý tím, že zde existuje silné zastoupení radikální levice a podle mnohých se tak násilnosti daly očekávat. Kancléřčina snaha ukázat svou oddanost svobodě slova se dle kritiků obrátila proti ní. Politici z CDU ze selhání obviňovali starostu města Olafa Scholze, který je členem SPD.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat a „hozenou rukavici“ jako první zvedl ještě před pár měsíci šéf SPD a současný ministr zahraničí Sigmar Gabriel. „Olaf Scholz není zodpovědný za výběr konání místa summitu. Pokud si někdo přeje jeho rezignaci, potom by měl požadovat také rezignaci kancléřky Merkelové. Je to přece právě ona, kdo nese hlavní odpovědnost. Výběrem svého rodiště si chtěla zajistit self-promotion před volbami,“ uvedl dle agentury Reuters Gabriel.

Sebevědomá slova šéfa německé diplomacie je možné vnímat jako reakci na nedávné průzkumy, podle kterých je Gabriel mezi voliči téměř stejně populární jako samotná kancléřka. Jak redakce serveru ParlamentníListy.cz informovala před čtyřmi dny, Gabriel podle průzkumu televize ARD a deníku Der Welt skončil v žebříčku popularity druhý se 66 %. Kancléřka Angela Merkelová získala jen o tři procenta víc.

Gabriel tak co do popularity dalece předčil současného šéfa SPD Martina Schulze, kterému přitom v březnu v podstatě přepustil své místo. Své rozhodnutí tehdy zdůvodnil tím, že se Schulzem má SPD větší šanci porazit CDU a ujmout se po letech vlády. Události v posledních měsících tomu však nenasvědčují a SPD v čele se Schulzem se v průzkumech propadá stále hlouběji. Až další dny ukážou, které ze dvou klíčových politických stran selhání v Hamburku více uškodí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…