Zaznělo u Moravce: Bursík prý dostane metál za skvělý nápad

06.10.2015 21:58

V úterý večer vysílala Česká televize další díl Fokusu Václava Moravce, tentokrát na téma využití energie na planetě Zemi. Co se bude dít, až nám dojdou uhlí či ropa? Jaderná fyzička a dlouholetá šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová nabídla jednu z cest. Upozornila navíc, že energií dost plýtváme. Nebyla ale jediným hostem pořadu. Dorazil např. i generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. A padlo jméno exministra Martina Bursíka.

Zaznělo u Moravce: Bursík prý dostane metál za skvělý nápad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

Astrofyzik Jiří Grygar hned v úvodu připomněl, že zdrojem vší energie na Zemi je slunce. Jen díky němu se mohly „rodit“ uhlí či ropa, které spotřebováváme takřka raketovou rychlostí v porovnání s miliony let, během nichž vznikaly. Jaderná fyzička a dlouholetá šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová k tomu dodala, že nás možná čeká čtvrtá energetická revoluce, až se naučíme efektivněji využívat, resp. skladovat elektřinu. „Dosud to neděláme příliš efektivně,“ upozornila dáma. Nesmíme také zapomínat na člověka. Dokud budou na Zemi lidé, bude možné využít i lidskou práci, které ale lidstvo poměrně odvyklo.

Faktem podle Drábové zůstává, že příroda nabízí obrovské možnosti. „Potenciál přírody je obrovský a my z něj známe jen zlomeček,“ konstatovala. Zatím nás ale příliš nic nenutí energii využívat efektivněji. Zdá se nám totiž, že jí zatím máme dost, dokonce s ní mnohdy plýtváme. Podle Grygara by bylo úžasné, kdybychom dokázali napodobit a efektivně využít způsob, jakým vyrábí slunce energii. „My tu energii umíme uvolnit, ale jen ve vodíkové bombě, jejíž efekt je zničující,“ posteskl si Grygar. „Až to dokážeme, tak budeme takříkajíc za vodou,“ doplnil astrofyzik.

Naší generace se prý ještě skutečná energetická krize nedotkne, nedotkne se ani dnešních studentů. A až jednou přijde a lidstvu opravdu poteče do bot, poradí si i podle názoru Dany Drábové. Zajímavá slova pronesla i na adresu dnes už v Česku slavných fotovoltaických panelů. „Já studentům říkám, že je v podstatě dobře, že se fotovoltaické panely vyrábějí v Číně, protože tady nevidíme energetickou zátěž, kterou představuje jejich výroba, ale tím nechci pomlouvat fotovoltaické zdroje,“ konstatovala Drábová. Jen tím prý chce říci, že zatím nemáme něco jako absolutně čistý zdroj energie.

Střet někdejšího člena hnutí DUHA se šéfem ČEZ

Dalšími hosty byli generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš, někdejší člen hnutí DUHA Vojtěch Kotecký a profesor Pavel Noskievič, poradce v oblasti energetiky. Posledně jmenovaný se vyslovil jasně pro prolomení uhelných limitů. Uhlí je totiž téměř jediným zdrojem energie, který na našem území máme, a spotřeba energie stále roste. Lidstvo přece už před více než stovkou let zjistilo, že zdrojem energie může být uhlík. Kotecký se postavil jasně proti této myšlence a Beneš zůstal názorově stát ve středu. Beneš by totiž prolamoval limity na dole Bílina, který patří společnosti ČEZ, zatímco na dole ČSA by limity těžby neprolamoval.  

„Po roce 2020 a 2030 budeme potřebovat i uhlí, a to i pro domácnosti i pro elektřinu,“ konstatoval Beneš. Za ideální stav považuje energetickou soběstačnost země, a to je třeba plánovat na desítky let dopředu. „A to je to největší dilema energetiky,“ doplnil Beneš.

Kotecký ale přešel do protiútoku. „Naše energetika se zrodila z uhlí, to je pravda, ale to s sebou nese velká rizika,“ varoval. Podle jeho názoru se musíme zbavovat energetické závislosti na fosilních palivech. A to není vše. „Já si myslím, že Martin Bursík jednou dostane metál za program Zelená úsporám,“ konstatoval někdejší člen hnutí DUHA. Noskievič kontroval, že uhlí nemůže za to, že ho člověk špatně spaluje a zadělává si tím na problémy. Za to může člověk.

I Beneš připustil, že získávání energie z uhlí není něco, co nám vydrží věky. Až jemu bude takových 80 let, bude tomuto odvětví v zásadě odzvoněno. ČEZ s tím prý počítá a připravuje se na to. „My už dnes nabízíme paušální tarif na dobíjení elektromobilů,“ poznamenal šéf českého gigantu. Hodně ovšem bude záležet na tom, jaká politická rozhodnutí budou přijata. Vědomy si toho jsou i světové automobilky, které už ve svých nabídkách mají čisté elektromobily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…