Zbabělci, oba! Jako s Pochem. Zeman nenese odpovědnost. Jiří Pehe omlátil vládě o hlavy Ústavu

01.06.2019 7:02

Chystá se už osmá výměna v kabinetu Andreje Babiše. Kabinet přitom nefunguje ještě ani rok, takže Babiš mění ministry nejrychleji ze všech premiérů. Politolog Jiří Pehe k tomu poznamenává, že by se měl ke změnám ve vládě stavět zodpovědně, zbaběle nelavírovat mezi prezidentem Zemanem a svým koaličním partnerem ČSSD a jejím předsedou Janem Hamáčkem.

Zbabělci, oba! Jako s Pochem. Zeman nenese odpovědnost. Jiří Pehe omlátil vládě o hlavy Ústavu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman hovoří na sjezdu ČSSD, sleduje jej předseda strany Jan Hamáček

Koaliční smlouva říká, že o výměnách ministra rozhoduje ta vládní stran, které přísluší daný resort. Předseda ČSSD Jan Hamáček navrhl výměnu ministra kultury Antonín Staňka, ale prezident Miloš Zeman odmítl Staňkovu demisi přijmout.    

Politolog Jiří Pehe v této souvislosti připomíná, že když premiér navrhne prezidentovi demisi člena vlády, prezident ji přijme. Proč? Protože zodpovědnost za kabinet nese premiér, nikoli prezident. Prezident je z Ústavy ČR ze své funkce neodpovědný.

Babiš by to jako předseda vlády měl vědět a na přání koaličního partnera by měl trvat na vládním padáku pro Antonína Staňka. Jenže Babiš tvrdí, že si to má vyřešit ČSSD s prezidentem.  

„Babiš rozehrává stejný zbabělý scénář, který využil už při prezidentově odmítání Miroslava Pocheho na funkci ministra zahraničí. Tehdy dokonce ani jeho jmenování oficiálně nenavrhl, a nutil Hamáčka, ať si celou věc s prezidentem vyřídí sám. Ano, tentýž rádoby alfa-samec, který se jinak snaží, aby nikoho nenechal na pochybách, kdo že je ve vládě boss,“ podotkl Pehe v textu uveřejněném na blogu Aktuálně.cz.

„Od Hamáčka bylo pro změnu zbabělé a Ústavu poškozující, že sehrál s Babišem a Zemanem frašku okolo (ne)jmenování Pocheho. Už tehdy měl Babišovi jasně říct: buď bude Poche ministrem, anebo nebude koaliční vláda,“ pokračoval politolog.

Anketa

Jste pro vypsání předčasných voleb do sněmovny?

17%
83%
hlasovalo: 27039 lidí

A když už ti neudělal poprvé, měl by prý pohrozit koncem vlády alespoň teď, když je na stole demise Antonína Staňka a jmenování Michala Šmardy. Pokud bude Hamáček ustupovat, tak si podle Peheho zaslouží stát v čele slábnoucí ČSSD.

„Pokud Hamáček přijme Babišovu hru a bude se snažit osobně Zemana přesvědčit k tomu, aby konal ve věci, v níž mu Ústava nedává žádný prostor nekonat, zatímco Babiš se bude v pozadí potutelně usmívat, zaslouží si ČSSD opravdu vše, co se jí už v poslední době přihodilo. Měl by Babišovi dát jasně najevo, že v případě prezidentových průtahů má premiér povinnost prezidenta vyzvat, ať koná, anebo se obrátit na Ústavní soud. Pokud by to Babiš odmítal udělat, ČSSD by měla opustit vládu,“ uzavřel Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…