Zbláznil se Zaorálek? Jan Zahradil má vážné podezření

21.06.2018 15:51

Expert ODS na zahraniční politiku a europoslanec Jan Zahradil je v šoku z prohlášení, které dnes zaznělo na jednání sněmovního zahraničního výboru z úst předsedy výboru a exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) o tom, že „Vietnam je organizovaný zločin“ a stalo se z něj bezpečnostní riziko prvního řádu. „Zaorálek se zbláznil? Takhle mluví předseda ZV a bývalý ministr zahraničí?“ rozčiloval se na sociální síti.

Zbláznil se Zaorálek? Jan Zahradil má vážné podezření
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek ve svých kritických slovech adresovaných Vietnamu dnes na jednání zahraničního výboru také uvedl, že hlavním problémem mezi Českem a Německem je výroba pervitinu a čínské nebo vietnamské gangy, které ho vyrábějí. „Ta složka je takhle velká. A škody způsobené České republice jsou takového rozsahu, to byly desítky miliard,“ řekl Zaorálek s tím, že informace nebyly nikdy v plném rozsahu zveřejněny a jednalo se o nich pouze na Bezpečnostní radě státu.

Vietnamská strana prý nebyla schopná s problémem nic dělat. „My jsme tomu věnovali mimořádnou pozornost, tomu se věnovala i Bezpečnostní rada státu. „Vietnam je prostě organizovaný zločin. Já, když jsem byl v Hanoji a v Saigonu, tak se mi Vietnamci omlouvali, normální Vietnamci, že nám prostě takovýmto způsobem posílají takovýto rozsah zločinu do České republiky,“ řekl s tím, že z Vietnamu se stalo bezpečnostní riziko prvního řádu.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Z jeho slov ale doslova vstávají vlasy na hlavě europoslanci Janu Zahradilovi, podle kterého je jeho vyjádření snad jen špatným snem. „Zaorálek se zbláznil? Takhle mluví předseda ZV a bývalý ministr zahraničí?“ nestačil se divit na svém twitterovém účtu. „Z vietnamské národnostní menšiny v ČR (mj. nejpočetnější v zemích EU) dělá paušálně kriminálníky? Naprosto tyto výroky odmítám. Ať se Zaorálek českým Vietnamcům omluví,“ vyzval jej znechucený Zahradil.

Zaorálek ve svém prohlášení také odmítl, že se čeští pracovníci na zastupitelských úřadech účastní nelegálních praktik při obstarávání víz. „Odmítám spekulace, že naši pracovníci v tom jedou taky,“ řekl. Podle něj si to ministerstvo ověřovalo i za pomoci zpravodajských služeb. ČTK uvedla, že z debaty nakonec vyplynulo, že zahraniční výbor uspořádá k problematice vydávání víz a k Vietnamu zvláštní jednání.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …