Zbraně do rukou civilistů nepatří, napsal komentátor pár minut po střelbě v Ostravě. A na Britských listech píší, že i za toto může Babiš

10.12.2019 16:22

Ačkoli na dnešní den oznámil protestní akci proti premiéru Andreji Babišovi (ANO) spolek Milion chvilek pro demokracii Mikuláše Mináře, média věnují pozornost především vrahovi z Ostravy, který ve zdejší fakultní nemocnici postřílel šest lidí a nakonec usmrtil i sám sebe. K hrůznému činu už se vyjádřila celá řada politiků i dalších českých osobností. Zpěvák skupiny Bandjeez David Stypka prozradil, že si se střelcem z ostravské nemocnice dva týdny psal na sociálních sítích.

Zbraně do rukou civilistů nepatří, napsal komentátor pár minut po střelbě v Ostravě. A na Britských listech píší, že i za toto může Babiš
Foto: Policie ČR
Popisek: Po střelbě v ostravské nemocnici

Zpěvák skupiny Bandjeez David Stypka prozradil, že si se střelcem z ostravské nemocnice dva týdny psal na sociálních sítích, ale netušil, že na tom ten člověk může být tak zle.

„Pro novináře – fakt se nebudu vyjadřovat. Pro všechny – nedávám si to nikterak za vinu. Líto mi je těch lidí, kteří to odskákali. Takový ten pocit, kdy si čtrnáct dní píšete na Messengeru s člověkem, který se s vámi nějak ztotožňuje, a on pak zastřelí mnoho lidí a nakonec sebe. Ctirad byl evidentně labilní, ale že až takhle, to jsem bohužel nepoznal. Fuck! Je mi to líto,“ uvedl doslova.

David Stypka o střelci z Ostravy

Ve vyjádření pro server iDNES.cz dodal, že po něm útočník chtěl, aby mu na dálku potvrdil nádorové onemocnění. Sám Stypka prochází momentálně chemoterapií, ale prý mu přišlo na hlavu potvrzovat někomu na dálku nádor.

Další diskutující se přeli např. o tom, zda by v takovéto situaci spíše pomohlo, kdybychom uplatňovali přísnější zákony v oblasti držení zbraní, nebo naopak zákony liberálnější.

Zatímco politolog Lukáš Jelínek na sociální síti Facebook napsal, že zbraně do ruky civilistům nepatří, poslanec hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury Radek Koten zastává zcela opačný názor.

Jedinou ochranou, která je možná, je slušný ozbrojený člověk. Pokud by v čekárně byl, mohl pachatele eliminovat. V České republice se posouváme někam, kam bychom nechtěli, a v lidech to vyvolává strach,“ okomentoval tragédii předseda sněmovního bezpečnostního výboru Radek Koten (SPD) pro ČT.

Lukáš Jelínek o zbraních

Analytik Jakub Janda z Bezpečnostního centra Evropské hodnoty dodal, že podle dosud dostupných informací nešlo o teroristický útok, protože útočník nejednal z politických pohnutek. Jak se ukazuje, spíš šlo o čin psychicky labilního jedince. A ve chvíli, kdy psychicky nemocný člověk vstoupí do čekárny, tasí zbraň a začne kolem sebe pálit, dá se těžko tvrdit, že ho policie mohla odhalit už dopředu.

Janda naopak ocenil policisty, kteří byli na místě během pár minut.

Skutečnost, že střelec kolem sebe pálil nelegálně drženou zbraní, ukazuje, že přísnější omezování legálních držitelů zbraní bude k ničemu. Stejně tak by ale podle Jandy ničemu nepomohlo, kdyby zbraň dostal každý, protože ne každý ji umí v krizové situaci použít odpovídajícím způsobem.

„Je absurdní na základě tohoto případu volat po zpřísňování zbraňové legislativy. Je absurdní volat po masivním ozbrojení obyvatelstva. Šance, že by v čekárně ostravské nemocnice seděl dobře (legálně) ozbrojený a vycvičený občan schopný během pár vteřin zareagovat na chladnokrevně tichého útočníka, je minimální. Mysleme na ty, kteří ztratili blízké, a děkujme těm hrdinům, kteří zasáhli okamžitě a správně,“ zdůraznil Janda.

Jakub Janda o střelci z Ostravy

V tu chvíli už se neudržel europoslanec Jan Zahradil a sepsul jak poslance Radka Kotena, tak Jakuba Jandu.

„S hrůzou čekám, kdo dnes vyhraje Zlatého idiota za nejpitomější ‚zasvěcený‘ komentář k ostravské tragédii. U mě zatím vede napůl pan Koten (SPD) s panem Jandou (Evropská hodnota). Bohužel ještě tomu není konec,“ posteskl si Zahradil.

Jan Zahradil s hrůzou čeká

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík začíná mít pocit, že Česko napodobuje Spojené státy a máme tu další střelbu do lidí, podobně jako v Uherském Brodě v roce 2015. 

„V čekárně Fakultní nemocnice Ostrava zastřelil muž šest lidí a utekl. To se děje, jsou-li v obyvatelstvu střelné zbraně. Začíná ČR napodobovat neustálým vražděním civilistů Spojené státy? K podobnému indicentu došlo naposledy v roce 2015 v Uherském Brodu, kde pachatel zastřelil osm lidí,“ uvedl Čulík.

Autor publikující na Britských listech, Albín Sybera, se obul do předsedy vlády Andreje Babiše (ANO), že na jedné straně vyjadřuje soustrast pozůstalým, ale na straně druhé udržuje ve svém holdingu, momentálně odloženém ve svěřenském fondu, firmu na výrobu střelného prachu.

Toto říká trestně stíhaný premiér, jehož podnik Synthesia vyrábí produkty do střelného prachu a průmyslových rozbušek,“ rýpl si do premiéra Sybera poté, co Babiš označil střelbu v Ostravě za „šílenou tragédii“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…