Zbrojaři mají problémy, tak se o ně Černochová postará. Senátorka kroutí hlavou

09.04.2024 20:15 | Monitoring

Šéfka obrany Jana Černochová (ODS), která již delší dobu hovoří o problematice úvěrů pro zbrojařské firmy „navzdory válce na Ukrajině“, dnes oznámila, že pro komunikaci mezi bankami a zbrojaři vznikne skupina. Členka horní parlamentní komory a advokátka Jana Zwyrtek Hamplová nevěřícně kroutí hlavou. Hovoří o jisté úrovni fanatismu a doporučuje ministryni raději lobbovat za užitečné věci pro české občany.

Zbrojaři mají problémy, tak se o ně Černochová postará. Senátorka kroutí hlavou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Řada firem ze zbrojního sektoru si má stěžovat, že jsou ze strany bank diskriminované. Odmítají jim prý poskytnout úvěr nebo třeba vést účet. Proto bude podle ministryně pro lepší komunikaci mezi všemi stranami zřízena expertní skupina, v níž budou figurovat jak zástupci jejího resortu, tak bank.

Černochová uvedla, že její resort určí osoby, které budou k dispozici bankéřům ze všech bank, které by v budoucnu řešily problematiku financování strategických potřeb státu. V pondělí o tom debatovala se zástupci resortu financí, České bankovní asociace, sekce obranného průmyslu z Hospodářské komory a členy Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu, uvedla na svém webu ČT24.

Podle senátorky Zwyrtek Hamplové kroky Černochové opět jen potvrzují, že máme „vládu národní tragédie“. Poukazuje, že Česko reálně pálí celá řada jiných věcí, které současná vládní garnitura neřeší. „Válka, zbrojení… prý jako strategická potřeba státu – a nám schází bydlení, lékaři, řemesla a české firmy se chystají stavět za mořem,“ zmiňuje politička některé z problémů v tuzemsku.

Úřadování Fialovy vlády zaměřené na zbrojení a válku podle senátorky hraničí s fanatismem. „Proválečné priority vlády už mají rysy fanatismu. A naše země opět ‚nevzkvétá‘…“ podotýká kriticky na adresu vládního kabinetu.

Zaráží ji slova ministryně obrany Černochové, že „české zbrojařské firmy mají navzdory válce na Ukrajině stále problém získat úvěr od soukromých bank“. „Takže stát (!) žádá a lobbuje u bank, aby úvěrovaly zbrojařské firmy?! A co je to probůh za formulaci ‚navzdory válce na Ukrajině‘? To je jako by ta válka byla součástí byznys plánů… Za podpory státu… ?! Ten tak podporuje soukromé podnikání zbrojařů i těch bank, to vše pro zbrojení a zbrojení… Zkrátka zbraně, zbraně, zbraně… Slyšíme vůbec ještě něco jiného?“ rozčílila se následně Zwyrtek Hamplová.

Apelovala také na ministry, aby raději lobbovali za projekty na zlepšování kvality života nás, českých občanů, namísto podpory proválečných aktivit.

„Haló, vládo, probuď se – pokud to nevíš, máš být česká a máš naslouchat voličům. To první už dávno nejsi, a kdybys vyslyšela hlas lidu, v tichu odkráčíš do propadliště dějin… (Pokud ne před soud… )  Ale lobbovat, aby soukromé banky podpořily zbrojení, to už je hodně přes čáru. A přesto se to děje. Oni po té válce opravdu prahnou. Bez ohledu na občany naší země. Ti jí jsou úplně jedno – potřebují od nich jenom daně, aby je mohli rozhazovat všemi směry. A válku, aby překryla jako téma jejich neschopnost,“ zakončila senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

O problematice úvěrů pro zbrojařské firmy hovořila Černochová koncem února. Děje se tak prý kvůli ruské agresi na Ukrajině. Posuzování zakázek bývá v této oblasti složitější než v jiných, vysvětlovaly banky. Soukromé banky také podle vyjádření někdejšího guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka a generálního ředitele UniCredit Bank Jakuba Dusílka na březnovém sněmovním semináři přistupují opatrně k financování zbrojního průmyslu i z obav o narušení své pověsti různými kampaněmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Opravdu Drahá Strana ,to není žádná sranda, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Rejpal , 10.04.2024 8:10:02
To je výsledek hlouposti !!!

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…