Zbytečná smrt neinformovaného člověka. A do smrti českého bojovníka na Ukrajině zatažena i památka hokejisty Ivana Hlinky

04.09.2014 9:21

Česká média ve středu píší o dvou padlých českých občanech, kteří bojovali v řadách separatistů na východě Ukrajiny. Ivo Stejskal z Brna a Vojtěch Hlinka z Žatce měli padnout u vesnice Milusinck. Některé komentáře ovšem o jejich smrti píší značně svérázným způsobem.

Zbytečná smrt neinformovaného člověka. A do smrti českého bojovníka na Ukrajině zatažena i památka hokejisty Ivana Hlinky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinské neštěstí

Jan Čulík, šéfredaktor serveru Britské listy, ve svém stručném komentáři označil smrt českých bojovníků za zbytečnou a obvinil z ní „ty, co mu vymyli mozek“. „Přiměli jej, aby ve jménu boje proti fašismu bojoval po boku ruských fašistů,“ píše Čulík, načež výslovně jmenuje organizace jako je hnutí Eurasia, Národní boleševická strana, nebo Ruská národní jednota.

K tomu Čulík připomněl slova, která bezprostředně po oznámení smrti brněnského Ivo Stejskala napsal jeho redakční kolega Karel Dolejší. „Zdravím soudruha Kútu a brněnské národní bolševiky,“ napsal redaktor na Facebook.

Komentář Jana Čulíka ZDE.

Bulvární deník Blesk zase rozebírá životní peripetie druhého padlého českého bojovníka. Jeho příběh shrnuje palcovým titulkem „Padlý český žoldák nosil jméno Ivana Hlinky“. Připomíná, že padlý bojovník si kdysi vzal bývalou manželku slavného hokejového trenéra a po sňatku si překvapivě nezměnila jméno jeho žena, ale on sám.

Fakt, že se nechává oslovovat „pane Hlinka“ prý byl pro hokejovou legendu velkou psychickou ranou, jak vzpomínali přátelé slavného trenéra. Prací skladníka a následně jako nezaměstnaný na dávkách však prý Vojtěch nedokázal rodinu příliš dobře uživit. Po peripetiích s automaty a dluhy prý začal pracovat jako řidič. Na cestách na Ukrajině si prý našel jinou ženu, kterou si nakonec i vzal. I to mohl podle Blesku být důvod, proč se rozhodl bojovat v řadách separatistických jednotek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…