Zcela vážně míněný návrh: Ubytujte přistěhovalce, dostanete peníze

29.09.2014 9:57

Itálie se potýká s přílivem desetitisíců uprchlíků ze severní Afriky a musí pro ně zajistit v uprchlických centrech ubytování a další základní potřeby. Server Echo24.cz informuje o novém nápadu, který by měl pomoci s návalem lidí proudících každý den do země. Každý, kdo u sebe doma ubytuje imigranta, dostane 30 eur na den, uvedl server The Local.

Zcela vážně míněný návrh: Ubytujte přistěhovalce, dostanete peníze
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Itálie čelí velkému náporu uprchlíků zvláště ze severní Afriky, kteří se přes Středozemní moře snaží dostat do Evropy. Jsou mezi nimi Syřané, Libyjci, Tunisané či lidé ze zemí porušujících masivně lidská práva, jako je Somálsko či Eritrea. Itálie má proto značné starosti s jejich zaopatřením, což obnáší ubytování i nasycení. Server Echo24.cz informuje o novém plánu, který by měl situaci pomoci řešit. Kdo ubytuje uprchlíka, tak by podle tohoto plánu měl dostat 30 eur denně.

Raději adoptuji Itala

Neobvyklý návrh předložil náměstek ministra vnitra Domenico Manzione a získal údajně podporu od římského starosty. „S Manzionem jsme se dohodli, že vedle péče o děti se chceme postarat i o dospělé. Plán by mohl přispět k větší sociální integraci a lepším příjmům,“ uvedl starosta Marino podle serveru The Local. Návrh ale nepodporují všichni, podle serveru Echo24.cz jej kritizuje lídr antiimigrační strany Liga severu a senátor Gian Marco Centinaio: „Je to výsměch, já bych adoptoval Itala v nesnázích. Mám na mysli spoustu nezaměstnaných, kteří museli kvůli nedostatku práce odejít do předčasného důchodu či důchodce žijící z minima. To vše jako by přistěhovatelská politika opomíjela.“

Počet utečenců ze severní Afriky roste velmi rychle. Jen během letošního léta jich bylo víc jak 65 tisíc a dalších 130 tisíc se podle serveru Echo24.cz očekává. Itálie je prvním příjezdovým místem pro desetitisíce uprchlíků i ekonomických migrantů. Mnoho z nich chce pokračovat dále do Evropy. Zákony EU jim to neumožňují. Podle stávajících předpisů EU může osoba žádat o azyl pouze na prvním vstupním místě do země. Což znamená, že azyl imigrantům může udělit pouze Itálie, neboť ta je první vstupní zemí ze severní Afriky do EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…