Zdá se, že učitelé mají menší plat než studenti kapesné, naznačil odborář

07.03.2014 19:21

Je třeba zvýšit prestiž pedagogické profese. A to i tak, že bude muset mít každý učitel patřičné vzdělání. Na dodržení tohoto pravidla důsledně trvá předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství František Dobšík. Zároveň by bylo dobré zvýšit plat učitelů. Teď se totiž leckdy zdá, že studenti mají vyšší kapesné než jejich učitelé plat.

Zdá se, že učitelé mají menší plat než studenti kapesné, naznačil odborář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství František Dobšík v pátečním Interview Daniely Drtinové České televize popsal aktuálně nejpalčivější problém v českém školství. A to je hrozící konec vyučujících, kteří nemají patřičnou kvalifikaci, k 1. lednu 2015. Tuto časovou hranici stanovuje zákon.

Vysokoškolské studium prospěje každému

Již teď je ale jasné, že se tato podmínka nebude vztahovat na rodilé mluvčí vyučující jazyky a na učitele starší 55 let. Výjimky představil ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Dobšík k tomu poznamenal, že rámcově kroky ministra podporuje, ale zároveň trvá na tom, že pedagog by měl mít odpovídající vysokoškolské vzdělání. Zákon o odpovídajícím vzdělání byl přijat v roce 2005 a učitelé měli čas si vzdělání dodělat. Nyní je řečeno, že roku 2015 alespoň musí mít zahájené studium.

„Já si myslím, že zdržení to není,“ poznamenal Dobšík na otázku, zda již „zaběhané“ kantory vysokoškolské studium zdrží. Podle odboráře má studium co dát i učiteli s praxí. Jako už v minulosti použil Dobšík srovnání s lékaři. Lidé by si prý také nepřáli, aby je léčil lékař bez patřičného vzdělání.

Předseda školských odborů také připomněl, že učitelé mají podle zákona 12 dní na sebevzdělávání a Dobšík věří, že jich patřičně využívají. Učitelé, kteří se dále nevzdělávají, nemají podle hosta pořadu ve školství co dělat. Pedagogické fakulty by navíc mohly pomoci a otevřít obory podle objednávky např. z ministerstva, aby učitelé měli šanci si vzdělání doplnit. Dobšík se nebojí, že by uplatnění zákona o nutném vzdělání od prvního ledna vedlo k paralizaci škol. Situace prý vždy půjde řešit.

Jak je možné, že kantoři nemají kvalifikaci?

Učitelé nejsou motivováni doplňovat si vzdělání třeba proto, že mají nízký plat. „Někteří učitelé mohou mít pocit, že oproti svým studentům dostávají jen kapesné,“ míní Dobšík.

To by se ale mohlo změnit přijetím nového kariérního systému. Ten učitelům umožní zvyšovat svou kvalifikaci formou dalších atestací, a tím se následně zvýší jejich plat řádově o tisíce korun formou příplatků. „My bychom podpořili renesanci tarifních platů,“ uvedl Dobšík. Na tarifní tabulku by potom bylo možné navázat právě kariérním systémem.

Vyjádřil se také k záměru ministra školství navýšit platy v příštím roce o miliardu a půl. „Miliarda a půl je necelá pětistovka na hlavu pracovníka v regionálním školství,“ poznamenal k tomu Dobšík. Prý by si uměl představit mnohem lepší finanční ohodnocení učitelů, protože pět set korun nevyrovná platové těžkosti učitelů z minulých let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…