Zde je člověk, který se raduje z přijetí kvót. A věří, že je Sobotka dodrží

23.09.2015 7:31

Bránili jsme se naivně a slabě, tak hodnotí český postup při vyjednávání o uprchlických kvótách komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. Odmítá přitom řeči většiny českých politiků, že kvóty nebudou fungovat, protože stejně všichni uprchlíci chtějí do Německa a Švédska.

Zde je člověk, který se raduje z přijetí kvót. A věří, že je Sobotka dodrží
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Tyto řeči podle něj totiž nemohl nikdo brát vážně. „Když uprchlík dostane azyl v Česku, nemůže pobírat sociální dávky nebo získat povolení k trvalému pobytu nikde jinde, Schengen, neschengen,“ tvrdí. Poukázal i na to, že zatímco český rozpočet na řešení uprchlické krize počítá s dvěma sty miliony korun, německý rozpočet na řešení uprchlické krize počítá s šesti miliardami eur. „Nehájitelné,“ komentuje Honzejk český postoj.

Celý text je ZDE

Podle něj je určení kvóty na přidělení uprchlíků šancí si uvědomit, „že jsme sebevědomou zemí, která dokáže bez problémů absorbovat pár promile kulturní jinakosti“.

„Zvykli jsme si na Vietnamce ve večerkách (dokonce už jim většinou ani netykáme). Zvykli jsme si na ukrajinské dělníky a uklízečky s vysokoškolským vzděláním. Zvykneme si i na to, že občas uvidíme Syřany či Afghánce a jejich ženy se šálou, která se jim nakonec může v zimních měsících docela hodit,“ domnívá se Honzejk.

Poukazuje i na to, že české firmy říkají, že kvalifikované běžence rády přijmou. „Podle Svazu průmyslu je třeba v době konjunktury minimálně 5000 lidí. Kvóty proto můžeme chápat i jako smysluplnou reakci na volání byznysu trpícího nedostatkem pracovní síly,“ podotýká závěrem s tím, že doufá, že naše vláda nakonec kvóty neodmítne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…