Zdechovský: Nechtěl jsem urazit ani prezidenta Zemana, ani jeho voliče

31.05.2017 13:51

Velkou nevoli sklidil od čtenářů ParlamentníchListů.cz europoslanec Tomáš Zdechovský za slova o tom, jak se Češi stydí za prezidenta Miloše Zemana a jeho výroky. Lidovecký europoslanec však dotazům čelil a nyní si můžete přečíst, jak své vystoupení vysvětloval. Nechtěl prý urazit prezidenta, a už vůbec ne jeho voliče, jen europoslancům vysvětlit, že Miloš Zeman se občas chová trochu nestandardně, ale není třeba těmto jeho show přikládat nadměrnou váhu.

Zdechovský: Nechtěl jsem urazit ani prezidenta Zemana, ani jeho voliče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

„My se za Miloše Zemana v České republice velmi stydíme. Protože Miloš Zeman často svá vystoupení provádí ve stavu, který bychom těžko okomentovali jako stav střízlivý. Dokud bude prezidentem, budeme se za něj stydět. Ale neberte to, prosím, tak, že Miloš Zeman útočí na média,“ řekl český europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský svým kolegům v europarlamentu. Stalo se tak v rámci debaty výboru pro lidská práva o českých médiích.

 

 

Europoslanec Zdechovský ve středu od rána čelil ostrým dotazům čtenářů, se kterými se ovšem začal odhodlaně vypořádávat.

První z odpovědí směřovala na dotaz, jak se Zdechovský stal „mluvčím národa“. „Kdo, kde a kdy si vás vybral?“ ptal se. Zdechovský vysvětloval, že chtěl pouze dát najevo, že mnohým lidem se chování současného prezidenta nelíbí.

Další mu vzkázal, že on se naopak stydí za to, že v parlamentu působí strana, kterou reprezentují lidé jako Daniel Herman a Pavel Bělobrádek. „Klidně mluvte za vás lidovce, za sudeťáky a kdo ví ještě za koho, klidně jednejte proti zájmu českých občanů, ale buďte tak hodný a netrubte do světa jako trubec nesmyly jako s prezidentem Zemanem,“ psal čtenář.

Tomuto čtenáři Zdechovský začal vysvětlovat, že se europoslancům, kteří brali slova prezidenta Zemana o likvidaci novinářů smrtelně vážně, snažil naopak vysvětlit, že se jednalo o vtip. A protože v Bruselu je tento druh humoru dost nepochopitelný, přidal na vysvětlenou, že prezident ve svých vystoupeních někdy nebývá úplně střízlivý a neříká věci, které jsou úplně standardní.

OTÁZKA I S ODPOVĚDÍ ZDE

Další čtenář vyjádřil pobouření nad Zdechovského slovy, že touží po smíření se sudetskými Němci. Vylíčil mu příběh své rodiny, které Němci zavraždili čtyři členy. „Po 70 letech jsem se dočkal toho, že za 300 000 povražděných Čechů nám Německo opět poroučí a jako tehdy lezou mraky poslanců do německého análu. Pak jsem se dočkal, že z Německa k nám proudí mraky odporných potravin avšak na svůj trh si vyrábějí pochutiny, o kterých se nám může zdát, a co víc za nižší cenu, než prodávají náhražky u nás.“ Výčet pokračoval tvrzením, že z naší ekonomiky se staly „německé montovny“ a zakončil názorem, že lidé, kteří toto podporují, musí být skutečně zvrácení.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Zdechovský jej upozornil, že i jeho rodina byla postižena nacisty a jeho dědeček přežil koncentrační tábor. „Pro Vaši informaci, ministr kultury Herman měl matku židovského původu a část jeho rodiny zahynula v koncentráku, ale nikdy by se neuchýlil k výrokům, které tady říkáte Vy,“ dodal.

CELÁ ODPOVĚĎ ZDE

„Pane Zdechovský, Vám nevadí, že to, co Vy a parta s Vámi v EP v podstatě byla udavačská na Český stát?“ hrozila čtenářka. Svůj dotaz spojila s hodnocením médií Zdeňka Bakaly, kterých si podle něj na rozdíl od Andreje Babiše nikdo nevšímá, i když „tento oligarcha okradl tento stát o řadu miliard a snaží se v médiích ohlupovat lidi“. Zdechovského pak opakovaně nazvala „práskačem“ a dodala, že od KDU-ČSL se ani nic jiného čekat nedá.

Proti označení za udavače se Zdechovský ohradil a čtenářku vyzval, ať si nejprve zjistí fakta. „Naopak jsem se spolu s dalšími českými europoslanci stavěl proti tomu, aby se o kauze s Babišem v EP vůbec jednalo, protože jde o vnitřní záležitost ČR,“ dodal.

CELÝ TEXT ZDE

Další dotazy byly reprezentované příspěvkem s titulkem „Vážený pane poslanče, tak toto jste přehnal.“ Fandil mu prý v boji s norským Barnevernetem a uvažoval, že kvůli němu změní svůj názor na lidovce, kteří pro něj byli absolutně nevolitelní. „Jen se krátce zeptám – tím, že se třeba Vy (navíc naším jménem) stydíte za prezidenta, znamená to také, že se stydíte za všechny občany, kteří jej volili?“ zajímalo jej.

Zdechovský namítl, že nikdy neřekl, že se stydí za prezidentovy voliče. Jejich volbu prý hluboce respektuje. „Ve svých výrocích jsem chtěl pouze naznačit, že řadě lidí v Česku jeho chování vadí, protože se prezident nechová tak, jak by měl,“ dodal Zdechovský .

PLNÉ ZNĚNÍ OTÁZKY I ODPOVĚDI ZDE

Přišly mu ovšem i příjemnější dotazy. Jeden z tazatelů psal, že nezná nikoho mladého, kdo by byl ochoten Miloše Zemana volit, zejména po tom, co předvádí. Proto dotaz směřoval na to, koho by Zdechovský čtenářům do prezidentské volby doporučil. Zdechovský jméno neuvedl, ale jako celá KDU-ČSL prý dlouhodobě podporuje nadstranické kandidáty. „Chceme podpořit spíše člověka, který bude splňovat vlastnosti, které by měl mít prezident – vysokou morální integritu, nadhled a schopnost náš národ vést v těžké době,“ vysvětlil.

OTÁZKA S ODPOVĚDÍ ZDE

 


 

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…