Zdeněk Bakala jako bezdomovec. Tak si bulvár vychutnal miliardáře

05.08.2014 8:31

Miliardář a kdysi druhý nejbohatší Čech Zdeněk Bakala se prý ocitá ve stále větších finančních obtížích a bulvár si z něj kvůli tomu dělá hořkou legraci. Je totiž možné, že neúspěchy podnikání majitele Havlovy knihovny bude muset „zatáhnout“ stát.

Zdeněk Bakala jako bezdomovec. Tak si bulvár vychutnal miliardáře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Bakalovo jmění se sice v současnosti odhaduje na 9-11 miliard, přesto se však podle deníku Blesk nad jeho podnikáním stahují mraky. Společnost NWR, kterou spoluvlastní a která má pod sebou ostravský těžařský koncern OKD, totiž nezaplatila včas splátku úroků u dluhopisů. To podle ekonomů může být signálem, že excentrický uhlobaron je těsně před bankrotem.

Bakala a jeho společníci již několik měsíců jednají s věřiteli o odpuštění části dluhů, které nasekali. Věřitelský výbor bude o této možnosti hlasovat koncem měsíce v Londýně, ovšem situace Bakalova impéria je prý kritická už nyní. Firma totiž neplatí své závazky, a proto jí mezinárodní agentura snížila rating, ukazující ekonomickou kondici společnosti.

„Potíže NWR trvají už dlouho, ale teď už začíná jít do tuhého. Nesplacení úroků z dluhopisů je na kapitálovém trhu vážný hřích,“ říká komentátorka Lenka Zlámalová. Ta se domnívá, že Bakalova firma směřuje k neřízenému bankrotu.

V tom okamžiku by podle ekonoma Marka Šperlicha musel zasáhnout stát. Pod NWR totiž patří i těžařská společnost OKD, kde by mohly prakticky přes noc přijít tisíce lidí o práci. Této sociální katastrofě by musel čelit například tím, že by firmu od Bakaly odkoupil. Za těchto podmínek by se ovšem jednalo o odkup za symbolickou cenu - například za jednu korunu.

Blesk ovšem poznamenává, že pokud NWR zkrachuje, rozhodně to neznamená, že by financiér Knihovny Václava Havla odešel o žebrácké holi. Velmi slušně jej stále budou živit například hornické byty, které z OKD vyvedl. Zde vyinkasuje na nájemném podle Blesku až dvě miliardy ročně. Deník tento fakt šťastného bankrotáře ilustruje velkým obrázkem, ve kterém na ulici vedle bezdomovce, třímajícího ceduli „nemám na chleba“ sedí Zdeněk Bakala v elegantním obleku, kterého trápí úplně jiný druh nedostatku. „Nemám na tryskáč,“ píše se na jeho cedulce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…