Zdeněk Škromach chce za čtyři roky kandidovat na prezidenta. V novinách je o tom více

19.07.2014 7:17

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD poskytl sobotním Lidovým novinám rozhovor. Prozradil v něm, že by chtěl být lidovým prezidentem. Údajně svou změnou image už zahájil tah na Hrad.

Zdeněk Škromach chce za čtyři roky kandidovat na prezidenta. V novinách je o tom více
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zdeněk Škromach na mítinku v Olomouci

Mnozí zaregistrovali a sledují Škromachovy hovory od bazénku, ke kterým se místopředseda Senátu opět vrátil. Bazének se podle něj hodí k létu. „Je to symbolika letní pohody a pro mě možnost komentovat věci nezávazně,“ vysvětluje sociální demokrat a zdůrazňuje, že od bazénku může říct věci, které by si v oficiálních vystoupeních nemohl dovolit.

„Dává mi to prostor k lidovosti. Takový bazének má v Česku přes milion rodin. A řečeno trošku s nadsázkou, když jsem byl malé dítě, chtěl jsem být kosmonautem nebo prezidentem. Kosmonautem nebudu, ale za necelé čtyři roky nás čekají prezidentské volby,“ říká Škromach.

Je zde místo pro lidového prezidenta

Lidovým novinám Škromach prozradil, že se otázkou své kandidatury na prezidenta zabývá tak trochu i s nadsázkou, ale zcela vyloučené to určitě není.

„Beru to trošku s nadsázkou, trochu se tím bavím. Ale pravda je, že mám i reakce, že to není úplně hloupý nápad a stojí za to se tím zabývat,“ uvádí Škromach s tím, že také záleží na tom, zda Miloš Zeman bude pokračovat.

„Určitě tady existuje prostor pro lidového prezidenta, který by mohl mít podporu ve společnosti. Takže pokud se taková společenská zakázka objeví, tak to samozřejmě zvážím,“ připouští dlouholetý politik ČSSD a senátor.

Nezapírám, že jsem kluk z venkova

Zdeněk Škromach hraje na lidovou notu, prozradil, že mu někteří říkají „bazénkový Zdeněk“. Politik pří svých hovorech preferuje výrazy jako „kafíčko“ nebo „sluníčkové dny“ a podobně. LN zajímalo, zda je takový, nebo jde o promyšlenou strategii.

„Myslím, že jsem takový. Zaznamenávám reakce, že je to ostuda nebo primitivní vyjádření. Já rád provokuji, na formální vyjádření nikdo nezareaguje,“ míní Škromach a hlásí se ke svému původu. „Nezapírám, že jsem kluk z venkova, kterému ještě čouhá sláma z bot, že jsem raději na Moravě než v Praze,“ říká o sobě.

Raději si sám vyslechnu, co lidé říkají

Uvedl také, že více než na průzkum veřejného mínění dá na osobní zkušenost. Raději prý zajde do hospody nebo na Den otevřených sklepů a osobně si poslechne lidi, co říkají.

Zdeněk Škromach také věnoval pozornost své image. Podle něj změna, kterou prošel, včetně podstatného zhubnutí, byla předem rozmyšlená a s nadsázkou uvedl: „Je poptávka po nových politických tvářích, tak jsem tady.“ Důvod je prý jasný. „Vlastně jsem zahájil ten tah na Hrad. Ale to berte s nadsázkou,“ říká ke svým plánům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…