Zdeněk Zbořil odhaluje mnoho zajímavého o pánovi, který má přijít s Hillary Clintonovou do Bílého domu

16.07.2016 8:59

K událostem uplynulého týdne se ve svém komentáři pro server PrvníZprávy.cz vrátil politolog Zdeněk Zbořil. Zaměřil se nejen na událost v Nice, ale také na summit NATO či na českou politickou scénu.

Zdeněk Zbořil odhaluje mnoho zajímavého o pánovi, který má přijít s Hillary Clintonovou do Bílého domu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pietní místo za oběti teroristického útoku v Nice před francouzskou ambasádou v Praze

„Ve Francii po úspěšném zvládnutí ME v kopané a skoro poloviny Tour de France – úspěch se měřil zabráněním možným teroristickým útokům –  a po odhalení skandálu, že francouzský prezident platil měsíčně svému lazebníkovi za úpravu nikoli příliš bohaté kštice 10 000 jevriků měsíčně, a po z hlediska bezpečnostních sil  dokonalém zvládnutí slavnostní přehlídky k výročí pádu Bastily (v roce 1789) přišlo jako blesk z čistého nebe překvapení: vražedná jízda francouzského občana původem z Tunisu kamionem po jednom z nábřeží v Nice a mučivé zabíjení 84 původně diváků ohňostroje a zranění nejméně jednoho sta dalších,“ konstatuje politolog Zdeněk Zbořil pro Prvnízprávy.cz.

I on vzpomíná na Olgu Hepnarovou, která v roce 1973 zabila nákladním vozem na Letné sedm lidí čekajících na stanici tramvaje. Ve Francii je však po útoku nákladním automobilem mrtvých daleko víc – 84. 

„Ještě že se při  početném sletu odpovědných pohlavárů NATO ve Varšavě rozhodli,  že kromě přípravy útoku na ‚zdroje‘ Ruské federace, se bude opět také ‚bojovat proti terorismu‘, ačkoli se tomu  tito obránci Evropy dosud úzkostlivě vyhýbali a bojovali, pokud možno, za geografickými a politickými hranicemi Evropské unie,“ dodal Zbořil.
 
Jako chybu však vnímá to, že nikdo nehovořil o efektivitě plánů, ale pouze o tom, že občané Evropské unie zaplatí na válečné plány zase o trochu víc. „A také, možná to  bylo nejdůležitější, až z nějakých jako vždy v minulosti neznámých důvodů zahájí realizaci svého plánu Barbarossa II, nebude třeba žádat vlády členských zemí NATO o souhlas s posílením svých jednotek ‚dočasně umístěných‘ na území hned několika evropských států,“ dodal.
 
Následně zmínil také americkou kandidátku na prezidentku Hillary Clintonovou, která oznámila, že v případě svého volebního vítězství si vybere za viceprezidenta  bývalého velitele NATO Jamese G. Stavridise (2009–2013). „Ten ještě dříve, než se stal velitelem NATO, byl admirálem US Navy, a proto můžeme předpokládat, že občané Spojených států budou mít k dispozici jeho vojenské zkušenosti z bojů proti teroristům z  Al-Káidy, Tálibánu, Islámského státu a ví bůh s kterými ještě poloprivátními sdruženími jeho Pentagon bojoval nebo spolupracoval. Navíc může být užitečný jako znalec moří a bude se jistě lépe orientovat i v Černém moři, které je tradiční vojensko-strategickou oblastí od tažení Argonautů za Zlatým rounem a  právě v posledních několika letech zvláště,“ podotkl Zbořil.
 
Původní text ZDE.
 
Všímá si i zprávy premiéra Bohuslava Sobotky o jeho konci nekonci v ČSSD po případném neúspěchu v krajských volbách. „Také ministr financí Andrej Babiš zveřejnil svůj názor, že než být po příštích volbách v opozici raději se přestane trápit politikou, bude cestovat a věnovat se svému podnikání. Oběma pánům tyto informace můžeme věřit: pan Sobotka z politiky neodejde, co jiného by také dělal; a Andrej Babiš, zejména po událostech okolo plk. Šlachty, toho zřejmě má také dost, ale na rozdíl od pana Sobotky co dělat má,“ sdělil.

„A tak, pokud nenabudeme individuálních zkušeností s dalším kolem teroristických akcí a se vším, co 'válka proti terorismu' přináší z hlediska omezování naší svobody, neuvěříme a budeme dál aplaudovat svému často  ‚candidovskému pohledu‘ na věci tohoto světa,“ uzavřel Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…